Banyuls is een wijnstreek in Zuid-Frankrijk gelegen nabij de Middellandse Zee. In deze streek wordt een bekende zoete wijn (vin doux naturels). De wijnen die gemaakt worden zijn heel verschijnen. De jonge wijnen lijken op port of madera. In vergelijking hebben ze wel een veel lager alcoholgehalte. De geur en het aroma van Banyulswijnen hebben een breed spectrum: door de zon gedroogde vruchten, cacao, vijg, rode vruchten, gebrande koffie, gekonfijte vruchten, mokka, tabak, kruiden, bloemen en koffie. De wijnen van Banyuls vertonen een zeer grote verscheidenheid, die afhankelijk is van de duur van de opslag, de wijze van bewaren, de keuze van de druivenrassen, het klimaat in een bepaald oogstjaar, het terroir en de wijze van vinifiëren. De kleuren lopen uiteen van rood, geel tot licht-of donkerbruin. Wanneer er sprake is van rosé of witte Banyuls kan men bij jonge wijnen lichtroze of strogele kleuren vinden.

Eisen

In de AOC Banyuls worden strenge eisen aan de wijnen gesteld. Het alcoholpercentage moet minimaal 15% bedragen. Daarnaast moet de most minimaal een suikergehalte van 252 gram per liter hebben. De opbrengst mag maximaal 30 hectoliter per hectare opleveren. Ook moeten de wijnen uit Banyuls minimaal 10 maanden rijpen in de kelder. Naast de regulier wijnen wordt er ook Banyuls Grand Cru gemaakt. Deze wijn moet minimaal dertig maanden op hout liggen. Een Grand Cru wordt enkel in de topjaren gemaakt. Het decreet erkent volgende appellaties: AOC Banyuls en AOC Banyuls Grand Cru voor zowel rood, rosé en wit.

Druiven

De wijnen uit Banyuls bestaan uit Grenache noir (minstens 50% voor Banyuls en minstens 75% voor Banyuls Grand Cru), aangevuld met Cinsault, Syrah en Carignan. Voor de witten wijn worden de druivensoorten macabeu, grenache blanc, grenache gris, malvoisie, muscat à petits grains en muscat d’alexandrie gebruikt.

Vinificatie

Bij de vinificatie, die oxidatief of reductief kan gebeuren, wordt vaak macération pelliculaire toegepast, gevolgd door persen. Om een bepaalde zoetheidsgraad te bereiken wordt de gisting gestopt door toevoeging van alcohol tot circa 15%. Door het tijdstip van alcoholtoevoeging te variëren, ontstaan wijnen met verschillende zoetheidsgraden. De ontstane wijnen kunnen worden opgeslagen in eikenhouten vaten of in grote glazen buikflessen. Is er sprake van een vintagewijn (van één oogstjaar), dan wordt lang gemacereerd en geëxtraheerd en na 6-12 maanden verblijf op eiken vaten gebotteld. De wijn bestaat dan meestal voor 100% uit grenache noir en wordt vervolgens vele jaren in de kelders opgeslagen. Draagt het etiket de naam rimage dan is de wijn afkomstig van een zeer goed oogstjaar.

In de wijngaard

Banyuls heeft een warm klimaat en heeft 250 dagen zon. Daarnaast waait er een warme wind langs te kust. De wijngaarden liggen heel stijl op helling en liggen soms tot op 750 meter boven zeeniveau.

Populaire wijnen