Witte wijn kan je onderscheiden in verschillende smaakprofielen. Wanneer het om witte wijn gaat is droge witte wijn het meeste populaire smaakprofiel. In de meeste gevallen gaat het om witte wijnen gemaakt van Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Grigio en Riesling. Uiteraard zijn er daarnaast nog veel meer druiven waar droge witte wijn van gemaakt worden. Wanneer je van dit smaakprofiel houdt moet je zeker ook eens droge witten wijnen drinken die gemaakt zijn van Grüner Veltliner en Albarino.

Wat is een droge witte wijn?

Een droge witte wijn wordt droog genoemd wanneer deze weinig suiker bevat. Een droge witte wijn wordt geclassificeerd als een wijn met minder dan één procent suiker, dat is minder dan vier gram suiker per liter. De droogheid van de wijn ontstaat tijdens het fermentatieproces, waarbij de gist de suikers in de druiven wordt omgezet in alcohol. Wijnmakers kunnen ook bepalen hoeveel suiker er in de druiven zit aan het begin van het wijnbereidingsproces door te bepalen wanneer ze de druiven oogsten.

Verschillende soorten druiven hebben van nature ook verschillende hoeveelheden suikers. Dit is de reden waarom er vaste soorten droge witte wijnen zijn die nooit in medium of off-dry versies worden gemaakt. Bij sommige druivenrassen zou het te moeilijk zijn om ervoor te zorgen dat er voldoende suiker in het eindproduct zit. Naast de soort druif is de hoeveelheid suiker ook afhankelijk van de hoeveelheid zon de druif heeft gehad.

Soorten droge witte wijn

Er is een groot aantal droge witte wijnen te koop, elk met hun eigen smaakprofiel en typische proefnotities. Dit zijn de meest voorkomende die u zult vinden. 

Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc wordt vaak gezien als de internationale standaard als het gaat om een ​​droge witte wijn. Het is altijd een frisse wijn met een vrij hoog zuurgehalte. Een van de belangrijkste proefnotities is paprika, samen met gras en kruisbessen. Sauvignon Blanc is over de hele wereld te vinden, met landen als Zuid-Afrika, Chili, de VS, Nieuw-Zeeland, Frankrijk en Italië als grote producenten.

Chardonnay

Je krijgt beboste en onbeboste chardonnays, en de meeste zijn allemaal erg droog. Het meest voorkomende smaakprofiel voor een chardonnay is de bosrijke versie, met zijn sterke vanille-accenten en citrustonen. Sommige van de beste chardonnays komen uit de Bourgogne in Frankrijk, maar je krijgt ook geweldige voorbeelden van deze variëteit uit de VS en Zuid-Afrika.

Riesling

Deze druiven komen oorspronkelijk uit Duitsland en worden vaak gebruikt als onderdeel van een witte wijnmelange, hoewel je ook enkele geweldige stand-alone Riesling-wijnen krijgt. Nogmaals, de afgewerkte droge wijn is meestal vrij zuur en bevat minerale tonen, appels en steenvruchten als het gebruikelijke smaakpalet. Hoewel Duitsland nog steeds een van de belangrijkste producenten is, maakt de VS ook een scala aan droge Rieslings en Riesling-combinaties.

Pinot Grigio of Pinot Gris

Deze wordt in Italië Pinot Grigio genoemd, maar staat ook bekend als Pinot Gris in andere regio’s zoals Frankrijk en de VS. Het is ook een druif die kan worden omgevormd tot een droge of een zoete wijn, afhankelijk van het proces dat door de wijnmaker wordt gebruikt. Als droge wijn is hij over het algemeen vrij licht en knapperig met minerale tonen.

Viognier

Deze druif is altijd leuk om uit te spreken (vee-oh-nay). Het komt oorspronkelijk uit Frankrijk en wordt nu over de hele wereld geproduceerd. Het staat bekend als een zeer geurige wijn met zoete tonen van perziken en kamperfoelie. De wijn zelf wordt echter nog steeds als droog beschouwd.

Grüner Veltliner

De Grüner Veltliner is een frisse witte druif die bekend staat om zijn vermogen om goed te combineren met voedsel. Het gaat vaak om een boterachtige, groene wijn met hints van abrikozen en honing. Deze drank wordt vaak omschreven als zowel fruitig als elegant tegelijk.

Populaire droge witte wijnen

Is Chardonnay een droge witte wijn?

Chardonnay is absoluut een droge witte wijn. Het wordt gemaakt als een beboste wijn of een niet-beboste wijn, waarbij de eerste de meest voorkomende is. De wijn wordt gerijpt in eikenhouten vaten, wat bijdraagt ​​aan het smaakprofiel en de aardse vanilletonen luider laat zingen dan de tropische vruchten en citrusvruchten die ook in een klassieke chardonnay te vinden zijn. Hoe lang de wijn in eikenhouten vaten rijpt, bepaalt hoe bebost hij is. Als hij maar korte tijd in de vaten ligt, is de wijn meestal een stuk fruitiger van smaak. Als het voornamelijk in eikenhouten vaten wordt gerijpt, zullen de tonen van vanille en vuursteen een stuk sterker zijn.

Is Sauvignon Blanc een droge witte wijn?

Sauvignon Blanc is een droge witte wijn en is misschien wel de meest klassieke optie waar de hele wereld aan denkt bij een droge witte wijn. Het wordt over de hele wereld geproduceerd, met flessen die duizenden ponden kosten en andere voor slechts een paar pond. Het is een makkelijk drinkbare wijn die goed past bij veel lichtere gerechten, waardoor het een heerlijke zomerwijn is.

Wat is de droogste witte wijn?

De droogste wijn qua restsuiker is Assyrtiko uit Griekenland. De druiven worden grotendeels op het eiland Santorini verbouwd. De droge witte wijn die ervan wordt gemaakt, heeft een extreem hoge zuurgraad, waardoor hij ongelooflijk knapperig en behoorlijk verfrissend is op een warme dag. Er is ook een zoute noot in het smaakprofiel, die anders is dan al het andere op de markt.

De Melon is een andere druivensoort die ongelooflijk droog is en mogelijk een beetje beter bekend dan Assyrtiko. Het komt uit de Loire-vallei in Midden-Frankrijk en wordt vaak Melon de Bourgogne genoemd. Het wordt gebruikt in de Muscadet droge witte wijnen

De beste droge witte wijn om mee te koken

Als het gaat om koken met wijn, gebruik dan nooit een wijn die je zelf niet zou drinken. Natuurlijk hoef je niet je beste wijn in het eten te gebruiken, maar zorg ervoor dat het niet iets is dat wordt aangeduid als kookwijn. Dit zal je gerecht niet goed serveren.

Zoiets als een chardonnay of een viognier heeft veel body, dus deze passen goed in jus of een roomsaus voor een kipgerecht. Als je een visgerecht maakt, probeer dan liever een pinot grigio of een sauvignon blanc, want die zijn wat krokanter en scherper.

Zomer, winter, lente, zeevruchten, sauzen of nippen, droge witte wijn is op de juiste manier een beetje een allrounder. Er zijn zoveel prachtige flessen van deze wijn verkrijgbaar, en elke fles biedt iets speciaals.