De blauwe druivensoort Carignan komt oorspronkelijk uit Spanje. Niet iedereen zal bij het horen van Carignan denken aan het feit dat deze druif één van de meest aangeplante soorten is op de wereld. Deze soort geeft de rioja-mix zijn kleur en body. In de meeste traditioneel gemaakte riojas wordt hij als tegengewicht voor de licht garnacha gebruikt. Vanzelfsprekend staat de druif aangeplant in veel wijnstreken van Spanje. Daarnaast staat Carignan veel aangeplant in het Zuid-Franse Languedoc-Roussillon.

Robuust

Een soort die robuuste, evenwichtige wijnen met veel zuur oplevert. De druiven hebben een dikke schil en leveren tanninerijke en alcoholrijke wijnen met een intense kleur. De druif kan hoge opbrengsten leveren (tot wel 170 hectoliter per hectare) en staat bekend als een producent van massawijnen. Bij rendementen van meer dan 70 hectoliter per hectare ontstaan povere wijnen. Door te mengen met grenache of syrah kan een goede wijn ontstaan. De druif houdt van warmte en een droge en lichte bodem. Hij is weinig schimmelresistent. Als men de druif conventioneel vergist, ontstaat een kleurrijke wijn met behoorlijk wat zuren en tannines maar als hij à la beaujolais wordt bereid (via de zogeheten macération carbonique), dan wordt zijn smaak soepel en fruitig. Kwaliteitswijnen kunnen ook verkregen worden van oude (weinig opbrengst) stokken. Deze oude stokken produceren vooral op leisteen geconcentreerde en tanninerijke wijnen, die in de melange voor structuur zorgen. Er kunnen aroma’s van specerijen, kruiden en wildbraad ontstaan (Wikipedia).

Gebruik

Cariñena wordt vooral in Rioja verbouwd. Ook in Catalunya en uiteraard in Aragón (DO Cariñena). In Frankrijk wordt Carignan vooral aangeplant in de Côtes de Roussillon en in de Languedoc, waar hij een belangrijke rol speelt. De Carignan werd in Frankrijk na 1960 grootschalig aangeplant als vervanger van Aramon. Verder wordt deze druif nog gebruikt in Italië (Sardinië en Lazio). Naast de genoemde Spaanse en Franse wijnstreken vind je deze druif ook veel terug in Centraal-Californië.

Carignan of Cariñena