Clairette de Die is een lichtzoete mousserende wijn uit het Zuid-Franse Rhône-gebied. De wijngaarden in deze regio zijn gelegen in een dal met rondom de imposante uitlopers van de Alpen. Naast de rivier de Drôme, liggen de schitterende wijngaarden van de Clairette de Die. Het dorpje ‘Die‘ ligt precies tussen het noordelijk en zuidelijke Rhônegebied. In zekere zin is het daarom niet in te delen. Clairette de Die heeft als bruisende wijn eigenlijk al een bijzonder positie omdat de Rhône vooral bekend staat om de rode wijnen.
Clairette de Die is te typeren als een feestelijke wijn. Wanneer je de wijn drinkt dan wordt je er blij van. De sprankeling, de frisheid en de zoetheid is heel toegankelijk. Het is een heerlijke sprankelende mousserende Champagne uit de Rhône. Het is dan ook absoluut dé grote specialiteit van deze appellation.
Clairette en Muscatdruiven
De belangrijkste druif voor deze appellation noemt men Clairette, maar AOP Clairette de Die bestaat voor minstens 75% uit Muscatdruiven (of Moscato). Dat is een vereiste. De Clairette komt ook in andere wijnen voor. Bijvoorbeeld in wijnen van Chateauneuf du Pape. De druiven in deze mousserende wijn geven de smaak van druiven, tropisch fruit, rozenblaadjes en witte bloemen. Je drinkt hem als aperitief of in combinatie met nagerechten met fruit.
De bereiding van Clairette de Die
Een legende vertelt dat de bereiding van Clairette de Die bij toeval is ontstaan in de Romeinse tijd. Een Gallische stam liet kruiken met wijn achter in een rivier. Toen ze later terugkwamen bleek er een heerlijke bruisende drank in de kruiken te zitten. Het is een leuk verhaal waarvan we niet weten of het zo gebeurd is.
De legende komt voor een deel wel overeen met de bereiding van Clairette de Die. Bij het maken van de wijn wordt de omzetting van de suikers in het druivensap al in een vroeg stadium stop gezet door snelle afkoeling. Deze traditionele wijze van bereiding heet de Méthode Ancestrale. De most wordt eerst gegist in de cuve (een grote gistkuip). Dit gebeurt op een zo‘n laag mogelijke temperatuur. Voor dat het einde van de gisting aanbreekt, gaat de wijn al op de fles en na gisting en rijping verwijdert men meteen het bezinksel in de fles. De wijn is hierdoor van nature al mousserend en doordat de gisting niet volledig heeft plaatsgevonden. Het resultaat hiervan is ook dat de aanwezige suikers nog niet helemaal omgezet zijn. Hierdoor heeft de wijn een laag alcoholpercentage van slechts 7%. De natuurlijke restsuikers die afkomstig zijn uit het druivensap geven Clairette de zoete frisse smaak.
Clairette de Die is geen Crémant de Die
Naast Clairette de Die wordt ook een andere mousserende wijn geproduceerd. Het gaat om Crémant de Die. Deze variant is een droge witte mousserende wijn die op een andere manier geproduceerd wordt. Kenmerkend aan de productie is dat de wijn een eerste gisting ondergaat en daarna gebotteld wordt. Vlka voor de botteling wordt een mengsel van wijn, suiker en gist toegevoegd. Door de tweede gisting op de fles krijgt de wijn haar mousserende karakter.
Deze wijn kopen?
Clairette is niet overal verkrijgbaar. Dit heeft te maken met de hoeveelheid die geproduceerd wordt. Een mooi Clairette de Die is online verkrijgbaar. Deze is zeer de moeite waard om deze witte wijn met bubbels te proeven en ontdekken.
Eten en drinken
Clairette de Die is een uitstekende wijn voor een feestelijk moment. Daarbij is het een leuke wijn om mee te verrassen. Niet iedereen is immers bekend met deze wijnen. De wijn is heel goed in te zetten als aperitief en als dessertwijn. Hou er rekening mee dat de gerechten niet te zoet zijn. Dat is de wijn immers ook niet. Een mooi combinatie is een dessert met fruit.
Andere mousserende wijnen
Franciacorta
Franciacorta is een kleine wijnregio in Lombardije in Italië. Deze streek is bekend om de mousserende wijnen van hoge kwaliteit die hier gemaakt worden. De wijnen gemaakt in Franciacorta hebben veel gelijkenis met Champagne. Minder bekend maar wel de beste? Deze...
Lambrusco
Lambrusco is een licht mousserende wijn uit Italië. De naam is afkomstig van de Lambrusco-druif waarvan de wijn gemaakt is. Lambrusco kan een rode wijn maar ook wit of rosé zijn. De wijn is afkomstig uit de regio’s Emilia-Romagna en Lombardije. Lambrusco is een lichte...
Cava
Cava is champagne uit Spanje. Of juist niet? Soms is het jammer dat alles wat mousserend is automatisch champagne genoemd wordt. Het zorgt ervoor dat mousserende wijnen zoals Cava niet op waarde geschat wordt. Cava is namelijk een mousserende wijn van overwegend een...
Prosecco
Prosecco is een witte druivensoort waarmee mousserende wijn met dezelfde naam gemaakt wordt. Het is ook een regio in Veneto in Noordwest Italië. Velen noemen de Proseccodruif “Glera.” De meeste Prosecco wijnen moeten jong en fris gedronken worden. Koop dus altijd het...
Champagne
Voor veel mensen is een goede champagne niet te vergelijken met andere wijn. Champagne is een mousserende wijn, die wordt geproduceerd in het gebied met dezelfde naam in Frankrijk. De meeste champagne is wit (en het meest bekend) maar er is ook rosé champagne. Er...
Moscato d’Asti
MoMoscato d’Asti is een frisse witte en fruitige moscato wijn die licht mousserend is. De smaak is zoet met een bescheiden percentage alcohol. Wanneer Moscato d’Asti gecombineerd wordt met eten dan is dit meestal het dessert. De wijn wordt geproduceerd van de beste...