Moezelwijn wordt gemaakt van druiven die groeien in wijngaarden aan de Moezel. De Moezel is een rivier die door het midden van Duitsland loopt en de moezelwijnstreek ligt aan weerszijden van de moezel. Moezelwijn wordt gemaakt van druiven die in de moezelstreek groeien. Meestal gaat dit om de Riesling. Moezelwijn wordt al sinds de Romeinse tijd geproduceerd en is daarmee een van de oudste wijnen ter wereld. Het klimaat in de moezelstreek is perfect voor wijnbouw: er is veel zonneschijn, maar ook voldoende regen om de druiven goed te laten groeien.

Wereldberoemd

Moezelwijn is wereldberoemd. Dit heeft alles met de kwaliteit van de wijnen te maken. De omstandigheden van het gebied zorgt voor ideale omstandigheden voor de productie van met name witte wijn. Daarom staat Moezelwijn ook bekend als witte wijn. In verleden was de productie van rode wijn verboden. Inmiddels is dat verleden tijd. De witte wijnen zijn echter verreweg in de meerderheid.

Kenmerkend

Moezelwijn is een witte wijn met een mooie balans tussen zuur en zoet. Het is een fruitige wijn met smaken van abrikoos, perzik en citrusvruchten. Moezelwijn heeft een mooie, ronde structuur en is daardoor makkelijk te drinken. Moezelwijn wordt het beste gedronken op kamertemperatuur. Bewaar moezelwijn dus niet in de koelkast, maar zet hem een half uur voor gebruik op tafel. Zo komt de wijn goed tot zijn recht en kun je alle smaken optimaal proeven.

Riesling

Moezelwijn (Duits: Moselwein) is wijn gemaakt in de Moezelstreek, gelegen langs de rivier de Moezel in Duitsland. De regio staat bekend om zijn steile wijngaarden en schilderachtige landschappen. De rivier zorgt voor een koel klimaat dat ideaal is voor het verbouwen van druivensoorten zoals Riesling. Moezelwijnen zijn doorgaans licht van smaak en hebben een hoge zuurgraad. De beste moezelwijnen zijn goed uitgebalanceerd, met delicate smaken van steenvruchten en bloemen. Ze passen goed bij lichtere gerechten zoals vis of gevogelte. Let bij het winkelen voor moezelwijn op flessen met het opschrift “Kabinett” of “Spätlese”. Deze termen geven het niveau van zoetheid in de wijn aan. Kabinett-wijnen zijn typisch droog, terwijl Spätlese-wijnen halfzoet zijn. zoetheid.

Kabinet
Lichte en frisse witte wijn, die je veelvuldig in de Moezelstreek vindt. Het alcoholpercentage ligt rond 8%.

Spatlese
De druiven voor deze fruitige wijn worden later geoogst (minimaal 1 week later) dan de normale oogst. Deze rijpe druiven zorgen ervoor dat de moezelwijn een volle en rijpe smaak heeft. Het alcoholpercentage van de Spatlese ligt hoger dan bij de Kabinetwijn.

Auslese
Bij Auslese-wijnen worden volrijpe en overrijpe druiven gebruikt en worden de onrijpe druiven verwijderd. Daardoor krijg je een Moezelwijn die zeer smaakvol en uitstekend geschikt is voor feestelijke aangelegenheden. Ook bij deze witte wijn ligt het alcoholpercentage hoger dan bij de Kabinetwijn.

Beerenauslese
Ook bij deze Moezelwijn worden alleen overrijpe en volrijpe druiven gebruikt die afzonderlijk worden uitgezocht en geperst, waardoor er een vruchtige, volle smaak ontstaat. Het alcoholpercentage van deze wijn uit de Moezelstreek ligt rond 15%.

Trockenbeerauslese
Bij de Trockenbeerauslese laat men de druiven eerst nog indrogen tot rozijnen voor men ze plukt. Hierdoor ontstaat een Moezelwijn met een volle en krachtige smaak met een alcoholpercentage van 20%.

Eiswein
Eiswijn wordt als een van de topwijnen aan de Moezel beschouwd. Hierbij plukt men bessen waarbij een paar keer de nachtvorst er overheen is geweest, waardoor de stoffen in de druif bijzonder geconcentreerd zijn. De druiven-pers is zeer suikerrijk en de uiteindelijke Moezelwijn heeft een zeer fijn aroma.

Moezelwijn wordt meestal droog (spätlese of auslese) of zoet (beerenauslese of trockenbeerenauslese) geproduceerd. De moezelstreek is ook bekend om haar mousserende wijnen, zoals crémant de moezel en moezelwijn met bubbels.

Müller Thurgau

Moezelwijn is een soort witte wijn die wordt geproduceerd in de Moezelstreek in Duitsland. De müller thurgau-druif is de meest gebruikte variëteit om moezelwijn te maken, hoewel er soms ook Riesling- en Elbling-druiven worden gebruikt. moezelwijnen zijn typisch licht van smaak en hebben een hoge zuurgraad. Er wordt vaak beschreven dat ze bloemige of fruitige aroma’s hebben, met smaken van appels, perziken en citrusvruchten. moezelwijnen worden meestal gedronken als aperitief of bij lichte maaltijden.

Zijrivier

De Saar Ruwer is een rivier in Duitsland die uitmondt in de Moezel. De rivier staat bekend om zijn schilderachtige landschap en zijn vele wijngaarden. De rivier is ook de thuisbasis van een aantal vissoorten, waaronder forel, karper en snoek. Naast een populaire plek om te vissen, is de Saar Ruwer ook een populaire bestemming voor kajakken en kanoën.

Wijngaarden rondom de Moezel

Langs de Moezel heerst een klimaat wat uitstekend is voor de groei van de beste druiven voor witte wijnen. De groeicondities voor met name de Riesling is optimaal. Dat komt omdat er een, soort van, constante temperatuur heerst in het Moezeldal. Dit is het gevolg is van de beschutte ligging van het dal. Bovendien staan er in de moezelstreek veel hellingen aangeplant met leisteen of kalksteen. Overdag nemen deze veel warmte op, welke zij ’s nachts weer af kunnen geven. Deze constantere temperatuur werpt letterlijk z’n vruchten af. Want druiven die in de Moezelstreek groeien, zijn vaak eerder rijp en kunnen daardoor ook langer rijpen. In het midden van de moezelstreek ligt een plateau, waar moezelwijn wordt gemaakt van rijpe en sappige druiven. De beste moezelwijnen worden gemaakt van druiven die op de steile hellingen groeien, want daar krijgen ze de meeste zonneschijn.

Betaalbaar?

Moezelwijn is niet de goedkoopste wijn. Over het het algemeen is goed mogelijk om betaalbare wijn te kopen. Er zijn echter ook duurdere moezelwijnen te vinden. Dit gaat in veel gevallen om topwijnen. De prijs is echter niet alles: moezelwijn kan geproduceerd worden in verschillende kwaliteitsniveaus, en sommige mensen vinden de goedkope moezelwijnen net zo lekker als de dure.

Eten en drinken

Moezelwijn is perfect als aperitief, maar kan ook goed gedronken worden bij maaltijden. Zoete moezelwijnen zijn een lekkere toetjeswijn, terwijl droge moezelwijnen perfect zijn bij gerechten met veel kruiden of kaas.

Zoete witte wijn

Moezel wijn staat bekend om zijn diverse aanbod van wijnen, en zoete witte wijnen vormen hierbij een geliefde categorie. Deze wijnen worden gemaakt van druiven die groeien in de pittoreske wijngaarden rondom de Moezel in Duitsland. Een kenmerk van zoete witte Moezel wijn is de fruitige expressie die het biedt. Met zijn natuurlijke zoetheid en levendige fruitaroma’s brengt het een aangename en verfrissende smaakbeleving teweeg. De meest aangeplante druif voor zoete witte Moezel wijn is de Riesling, die bekend staat om zijn uitgesproken bloemige en fruitige karakter. De Moezel regio staat wereldwijd bekend om zijn Riesling wijnen van topkwaliteit. Deze druif gedijt goed in het koele klimaat en de steile hellingen langs de rivier, waardoor het perfect rijpt en een mooie balans tussen zoetheid en frisheid bereikt. De zoete witte Moezel wijn biedt liefhebbers van dessertwijnen een heerlijke en fruitige keuze, waarbij de unieke terroirexpressie van de regio prachtig tot uiting komt.