De wijnstreek Pfalz, gelegen in het zuidwesten van Duitsland, is een oase voor wijnliefhebbers die op zoek zijn naar een uitgebreide selectie sappige droge witte wijnen, fruitige rode wijnen en een scala aan andere verrukkelijke wijnstijlen. Deze regio, met zijn milde klimaat en vruchtbare bodems, staat bekend om zijn vermogen om wijnen te produceren met een evenwichtige zuurgraad en verfijnde aroma’s.

Sappige droge witte wijnen

Pfalz is vooral beroemd om zijn droge witte wijnen, en dan met name de witte wijnen gemaakt van Riesling-druiven. Deze sappige droge witte wijnen uit Pfalz kenmerken zich door hun delicaat aroma van kruidige bloemen en milde fruitige aroma’s. Ze hebben opwekkende zuren en een verfrissend karakter, wat resulteert in wijnen die uitstekend samengaan met diverse gerechten, van zeevruchten tot Aziatische keuken.

Fruitige Rode wijnen

Hoewel Pfalz bekend staat om zijn witte wijnen, produceert de regio ook fruitige rode wijn. Deze wijnen, vaak gemaakt van druivensoorten zoals Spätburgunder (Pinot Noir), hebben een verfijnde rode kleur en fruitige aroma’s van rode bessen en kersen. Ze bieden een verleidelijke combinatie van zinderende zuren en evenwichtige tannines, wat zorgt voor een plezierige smaakbeleving.

Variatie en Innovatie

Pfalz is ook de thuisbasis van enkele wijnproducenten die zich hebben gewaagd aan innovatieve wijnstijlen, waaronder alcoholvrije wijn. Deze experimenten getuigen van de creatieve geest van de regio en bieden wijnliefhebbers een breed scala aan keuzes.

Pfalz Ontdekken: Het verkennen van Pfalz betekent wandelen door weelderige wijngaarden, proeven van wijnen in gastvrije wijnkelders en genieten van de prachtige landschappen die deze regio te bieden heeft. Of je nu op zoek bent naar een verfrissende witte wijn voor een zomerse dag of een verleidelijke rode wijn voor een knusse avond, Pfalz heeft het allemaal te bieden.

Kortom, Pfalz is een wijnstreek die harmonieus delicate aroma’s combineert met sappige wijnen. Of je nu de voorkeur geeft aan witte wijnen met opwekkende zuren of fruitige rode wijnen met verfijning, Pfalz zal je verrassen met zijn rijke wijntraditie en voortdurende innovatie. Het is een bestemming die wijnliefhebbers blijft betoveren met zijn diverse en smaakvolle aanbod.

Beroemde wijnhuizen en goede wijnen

De wijndorpen van de Mittelhaardt liggen op korte afstand van elkaar langs de Deutsche Weinstrasse, een route onder de hellingen van het uitgestrekte Pfalzer Wald. Dit grote woud biedt tevens bescherming tegen regen en kou. De Pfalz is divers, je treft er zelfs amandel- en abrikozenbomen! Eén van de bekendste dorpen is Forst, een vriendelijke plaatsje met een aantal beroemde wijnhuizen, goede restaurants én wijngaarden van naam. U treft er onder andere de wijngaarden Jesuitengarden, Ungeheuer, Musenhang, Pechstein en Freudstück. Een wijngaard als de Musenhang, helemaal aan de rand, ervaart zelfs rechtstreeks de schaduw van de bomen; het wild komt hier bovendien graag een druifje eten.

Karakteristieke bodem

Op de Lage Ungeheuer daarentegen, net iets lager op de helling en buiten de schaduw van het bos, staan de druiven een groter deel van de dag in de zon, en kunnen daardoor veel eerder voldoende suikers ontwikkelen en helemaal rijp worden. De verschillen in de wijnen zijn aanmerkelijk en goed te proeven! Een andere bepalende factor voor de hoge kwaliteit van de wijnen van Forst is de bodem. Miljoenen jaren geleden kwamen bij Forst magmastromen aan de oppervlakte; basalt is daardoor op verschillende plaatsen aanwezig. U kunt dat basalt zelfs bewonderen in een oude steengroeve die enige honderden meters het bos in nog altijd aanwezig is. Naast basalt worden de bodems van Forst gekenmerkt door diverse soorten zandsteen, met als bekendste varianten de zogenaamd Roter en Gelber Sandstein, samen wel aangeduid als Buntsandstein.

Karakteristieke aroma’s en smaak

Zandsteen houdt de warmte van de zon uitstekend vast, waardoor de druiven in grote delen van de Pfalz sneller rijpen dan elders. Zeker voor Riesling, een laatrijpende druif, is dat een gunstige factor. Ook stevige zuren zijn een kenmerk, evenals karakteristieke aroma’s als citrus en grapefruit, én een grote mineraliteit. De bodem van de Ungeheuer, waar de Erste Lage-wijn van Dr. von Basserman-Jordan vandaag komt, bestaat uit dergelijke Buntsandstein, aangevuld met kalksteen en basalt. De Lage met zijn bijzondere naam werd wereldberoemd gemaakt door Rijkskanselier Otto von Bismarck, die rond 1890 na het proeven van een Riesling van dit perceel uitgeroepen zou hebben: ‘Dieses Ungeheuer schmeckt mir ungeheuer’. Vrij vertaald: Dit monster smaakt mij monsterlijk lekker!