Zinfandel is een blauwe druif en niet al te makkelijke druif. De druivenstokken zijn namelijk sterk afhankelijk van warmte en zon overdag en verkoeling in de nacht. Dat is niet altijd een vanzelfsprekende combinatie. Daarnaast ontstaat er snel rot wat betekent dat vochtige omstandigheden niet optimaal zijn. Goede afwatering is een must voor het houden van deze druif. De druiven zijn relatief grote bessen met een dunne schil.

Is Zinfandel hetzelfde als Primitivo?

Waar hij oorspronkelijk vandaan komt, blijft een twistpunt bij de kenners. Als land van herkomst zou Hongarije of Kroatie in beeld zijn. Ook zijn sommigen er van overtuigd dat de Zinfandel diezelfde druif is, die in Puglia, Italie bekend staat onder de naam Primitivo. De meningen daarover zijn nog al verschillend, maar dat ze nauw verwant zijn, is zeker.

Kleur, geur en smaak

De smaak van verschillende Zinfandel-wijnen is zeer uiteenlopend. Vaak herkent men zwarte bessen, kersen en aardbeien, maar ook zijn er kruidige elementen terug te vinden, met namen zwarte peper. Chocolade is ook een vaak voorkomende eigenschap van rode Zinfandel. Zinfandel is prettig om jong te drinken, wanneer hij vooral veel smaak van vers fruit in zich heeft, maar veel liefhebbers kunnen ook de oudere Zinfandel waarderen. De smaak neigt dan eerder naar jam-achtige elementen. In sommige gevallen is t zelfs mogelijk om een Zinfandel tot 30 jaar weg te leggen.

Populaire wijnen van Zinfandel