Wanneer het weer warmer wordt halen veel mensen de barbecue tevoorschijn. In veel gevallen past daar ook een lekker glaasje wijn bij. De vraag is natuurlijk welke wijn je daar het beste bij kan drinken? In veel gevallen zal er bij wis witte wijn gedronken worden en rode wijn bij een stuk vlees. Maar uiteraard valt er veel meer over te zeggen.

Vis of vlees?

Uiteraard zijn er verschillende soorten vis. Wanneer je kiest voor een vis met wit vlees is het aan te raden om een frisse witte wijn te kiezen. Dit geldt ook voor schelpen en schaaldieren. Een goede en inmiddels populaire keuze is wijn gemaakt van Verdejo of Albarino. Wanneer je kiest voor vette vis met een meer uitgesproken smaak zoals zalm dan past daar een vollere uitgesproken wijn bij. Je denkt dan snel aan een volle chardonnay of viognier.

Vlees is in eerste instantie het beste in te delen in rundvlees, varkensvlees of gevogelte. In het geval van rundvlees is de meest logische keuze om een stevige rode wijn zoals een cabernet sauvignon te drinken. Bij varkensvlees is het logischer om een meer soepele wijn te drinken. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een wijn gemaakt van zinfandel of primitivo. Wanneer je voor kip kiest licht voor de hand om een meer fruitige rode wijn of een volle witte wijn te kiezen.

De saus maakt veel uit

  • Knoflooksaus: volle Chardonnay, Riesling en Viognier.
  • Cocktailsaus: Sauvignon Blanc, Pinot Gris en Grüner Veltliner.
  • BBQ-saus: Syrah.
  • Yoghurtsaus: Sauvignon Blanc en Chablis.
  • Chilisaus: Pinot Grigio rosé, Grüner Veltliner en Riesling.
  • Satésaus: Syrah, Gewürztraminer, Rosé

Groente op de barbecue

Steeds vaker wordt op de barbecue groente klaargemaakt. Uiteraard is het afhankelijk van de saus maar kies in eerste instantie voor een frisse lichte wijn. Denk aan wijn gemaakt van Verdejo, Grüner Veltliner.

Wijn voor bij de BBQ