Zalm is een heerlijke vis die ook ontzettend goed met wijn gecombineerd kan worden. Uiteraard is de manier van bereiding van groot belang voor de keuze van welke wijn bij zalm geschonken moet worden.

Basisregels

Zalm is een vettige vis met een uitgesproken smaak. Dit is heel anders dan een witvis. De uitgesproken smaak van zalm vraagt ook een wijn die daarmee om kan gaan. Een eenvoudige regel is dat je bij rauwe zalm een meer frisse wijn kiest. Bij gebakken zalm kies je doorgaans een wijn met een stevige structuur. Zo kan bij gebakken zalm in tegenstelling tot veel mensen denken ook een subtiele rode wijn zoals een Pinot Noir gedronken worden.

Verschillende bereiding van zalm

Hoewel bij iedere bereiding verschillende keuzes in smaak geeft, is de bereiding van zalm grofweg in drie manieren op te delen. Wanneer je de keuze moet maken van welke wijn bij zalm geschonken moet worden, gaat het om wijn combineren met rauwe zalm, gerookte zalm of gebakken zalm.

Wijn bij rauwe zalm

Bij rauwe zalm die niet gerookt is, kan het beste een frisse witte wijn drinken. Het is goed om ook rekening te houden met de ziltige smaak van de vis. Een witte wijn die goed bij rauwe zalm past, is Sauvignon Blanc of Viognier. Deze wijn hebben een frisse en fruitige smaak, waardoor de zalm nog meer naar voren komt. Uiteraard moet je je niet laten bepereken door de genoemde druiven. Doorgaans heb je alleen weel een frisse en fruitige wijn nodig. Het is daarom ook heel goed mogelijk om mousserende wijn bij zalm te drinken.

Wijn bij gerookte zalm

Wanneer je gerookte zalm eet, moet je rekening houden met de vettigheid en de zoutigheid van de vis. Door het roken komt het zoute iets meer naar voren. Ook hier kan een Sauvignon Blanc een goede keuze zijn. Daarnaast is een Pinot Grigio of Pinot Gris een goede keuze. Het is ook goed mogelijk om gerookte zalm een rode wijn te combineren. Een rode wijn die goed bij zalm past, is Pinot Noir. Deze wijn heeft een lichte tannine structuur en een fruitige smaak, waardoor de zalm nog meer naar voren komt. Ook Merlot is een goede wijn bij gerookte zalm. Merlot is iets donkerder van kleur dan Pinot Noir maar heeft ook een lichte tannine structuur.

Wijn bij gebakken zalm

Gebakken zalm is heel goed te combineren met een stevige volle Chardonnay. De gebakken vis is vet en meestal wordt deze gecombineerd met een romige saus. Daarom is een (vette) volle witte wijn goed te combineren. Dat kan dus ook een Riesling. Wanneer je Chardonnay wijn bij zalm kiest, ga dan voor een Chardonnay zonder houtrijping.