Welke wijn serveert u bij asperges? Klassiekers als Pinot Blanc en Pinot Gris gaan uitstekend samen met asperges. Maar er zijn meer wijnen die heerlijk smaken in combinatie met het witte en groene goud. Een selectie van de lekkerste aspergewijnen.

Het is prima mogelijk om wijn bij asperges te drinken.

Zelf uitproberen

Er zijn 2 goede redenen om eens te experimenteren met een andere wijn. Ten eerste worden asperges tegenwoordig op meerdere manieren bereid. Dus niet meer enkel op de klassieke wijze met eieren, ham en botersaus. Met als universeel passende wijn Pinot Blanc. En andere bereidingen vragen om andere wijnen. Ten tweede had alleen Pinot Blanc die kenmerkende neutrale, zachte, romige stijl. Inmiddels zijn er meer alternatieven met eenzelfde stijl, smaak en kwaliteit. Het is juist leuk om ook die eens te proberen.

Bij klassieke bereiding

De Elzasser Pinot Blanc is de klassieke aspergewijn. Deze krijgt steeds meer concurrentie van andere neutrale, zachte, romige witte wijnen. Geschikt als aperitief en ook goed te combineren met asperges. Enkele voorbeelden: Silvaners (Duitsland), Aligotés (Zuid-Afrika), Unoaked Chardonnays (Nieuw-Zeeland of Chablis uit een rijp jaar), Grüner Veltliners (Zuid-Afrika) en Chenin Blancs (uit Zuid-Afrika).

Rode wijn bij asperges

Klassiek bereide asperges worden bijna altijd geserveerd met een witte wijn. Wat weinig mensen weten, is dat er ook populaire, rode alternatieven zijn. Evenwichtige, elegante wijnen met voldoende kruidigheid om tegenspel te bieden aan de gerookte ham. Zonder daarbij de asperges te overrompelen. Lekkere suggesties zijn de Pinot Noir (Nieuw-Zeeland, Chili of Duitsland) en de Sankt Laurent (Oostenrijk).

Andere bereidingen

Tegenwoordig worden asperges ook anders bereid dan op de klassieke manier. Worden ze niet gekookt, dan worden asperges vaak eerst even geblancheerd. Dit om bitterheid te voorkomen. Daarna worden ze gebakken of gewokt. Stomen is momenteel erg populair. Ook worden asperges steeds vaker rauw geserveerd. Hiervoor worden ze eerst kort gemarineerd in olijfolie of een vinaigrette naar smaak.

Nieuwe combinaties

Zelfs aromatische wijnen als Viognier en Sauvignon Blanc passen tegenwoordig prima bij asperges. Zeker als sauzen, kruiden en andere ingrediënten de hoofdrol opeisen, zoals exotische wokbereidingen en truffelasperges. Bij asperges met gegrild vlees of gegrilde vis passen zelfs op Frans eiken gelagerde wijnen. Witte en rode Bourgognes zijn daar een mooi voorbeeld van.

Wijnen