Het organiseren van een proeverij is ontzettend leuk om te doen. Zo’n proeverij kan je uitstekend organiseren met als thema Port. Om het goed te kunnen organiseren helpt een leuk samengesteld pakket uiteraard enorm. Daarnaast kan je natuurlijk ook een keuze maken uit een aantal verschillende wijnen en stel je zelf je proeverij samen. Daarnaast is een pakket ook een leuk cadeau om te geven.

Port is een heerlijke Portugese versterkte wijn afkomstig uit de Douro-vallei in het noorden van Portugal. Het is een heerlijke exclusieve drank. Het is typisch zoet, met heldere fruit- en kruidenaroma’s. De zoetheid van Port komt half natuurlijk en half door de toevoeging van een versterkende geest na de gisting, waardoor het zijn sterke alcoholgehalte krijgt. Port wijnen variëren in stijl van droger tot zoeter, met goed afgeronde tannines die de smaken in balans brengen. De meeste hebben aroma’s van gedroogd fruit.

Een port proeverij organiseren

Het organiseren van een portproeverij is een ideale manier om de complexiteit en diepgang van portwijnen te ontdekken. De portproeverij kan worden georganiseerd als een gezellige avond met vrienden of familie, of zelfs als onderdeel van een professionele bijeenkomst voor een portliefhebber. Wanneer u uw portproeverij organiseert, moet u zorgvuldig portwijnen onderzoeken en selecteren die gasten een goede variatie in smaakprofielen zullen bieden. Geef uw gasten tal van proefnotities, hetzij uitgeschreven op kaartjes of digitaal verstrekt, zodat ze tijdens de proeverij de geschiedenis en smaken kunnen leren kennen van de port waarvan ze genieten. Met een beetje geleide kennis zullen portproevers waardering krijgen voor dit unieke type versterkte wijn – misschien zelfs een nieuwe favoriet ontdekken!

Druiven

Wie van port houdt weet dat druiven de hoofdbouwstenen zijn voor het maken ervan. Er zijn veel druivensoorten die de basis kunnen vormen, maar de meest voorkomende druivensoorten die gebruikt worden om port te produceren zijn touriga franca en tinta roriz. Beide druivensoorten groeien voornamelijk in Portugal en staan bekend om hun intense aromas en smaken zoals kersen, kerstbomen, rozijnen en rode bessen. Deze druivensoort combineren fantastisch met elkaar wat resulteert in heerlijke ports!

Soorten Port

Port is een Portugese rode of witte wijn die tijdens de vergisting wordt versterkt met gepasteuriseerde druivenwijn. Er zijn verschillende soorten port, maar tawny port, ruby port en witte port behoren tot de meest populaire. Tawny portsoorten worden meestal goed gecombineerd met stevige kaasgerechten en gerijpt zoet vlees, terwijl rubyportsoorten heerlijk smaken bij desserts gemaakt van fruit. Witte portsoorten combineren goed met pure chocolaatjes of zuivelgerichten, en zijn ook een perfecte aanvulling op bepaalde vissoorten als sparren. Dus als je op zoek bent naar een krachtige drank om naast je maaltijd te drinken, dan is er altijd wel een soort port dat past bij jouw smaak.

Tawny port

Tawny port is een soort versterkte wijn die tot 40 jaar of langer in vat heeft gerijpt. Het heeft een geelbruine kleur en een aroma met tonen van kaneel, gedroogde vijgen, mandarijn en nootmuskaat. De tannines van langdurig rijpen zorgen voor een uitgesproken nootachtige smaak en een gladde afdronk. Dit type port past goed bij walnoten, harde kazen en chocoladedesserts. Geniet van tawny port om zijn complexe smaakprofiel ten volle te ervaren.

Late bottled vintage port

Laat gebottelde vintage port is een unieke vorm van versterkte wijn die doorgewinterde wijnboeren met trots maken. Geproduceerd uit verschillende geselecteerde druivenoogsten, is Late Bottled Vintage port halfzoet en biedt het complexe smaken en aroma’s. Niet zo intens of tanninerijk als klassieke Vintage Port, Late Bottled Vintage port heeft zijn eigen nuances, waaronder aanhoudende jamachtige fruitsmaken met hints van kruiden en gekarameliseerde suiker. Laat gebottelde vintage port wordt het lekkerst als hij licht gekoeld wordt geserveerd na een lange decanteerperiode. Als uiterst decadente manier om een ​​maaltijd af te sluiten, is Late Bottled Vintage Port perfect om te delen met vrienden en geliefden bij speciale gelegenheden.

Port proeverij pakket cadeau geven

Uiteraard is het ook mogelijk op port cadeau te geven. Een port proeverij pakket is daar ook heel geschikt voor. Op deze manier kan iemand kennis maken met verschillende soort Port zonder een groot aantal flessen te kopen. Zo’n geschenk kan iedere liefhebber waarderen en zal met een persoonlijke boodschap gegarandeerd verrast zijn!