Als je op zoek bent naar een heerlijke combinatie die smaak verpakt, hoef je niet verder te zoeken dan pizza en wijn. Dit onwaarschijnlijke duo is verrassend complementair en het is overal een favoriet geworden van fijnproevers. Maar waarom werkt deze combinatie zo goed? Laten we eens kijken naar de wetenschap achter het combineren van pizza met wijn.

Als het gaat om het combineren van eten en wijn, zijn er twee basisregels die u moet volgen. Ten eerste moeten de smaken van het eten en de wijn in harmonie met elkaar zijn. Ten tweede moet het gewicht of de body van de wijn overeenkomen met het gewicht van het eten; als uw gerecht bijvoorbeeld een lichte textuur heeft, moet u een lichte witte of rosé kiezen.

Dus hoe zijn deze regels van toepassing op pizza? Welnu, als het gaat om harmonie tussen smaken, zijn er veel mogelijke combinaties die kunnen werken. Als je pizza bijvoorbeeld aardse toppings zoals champignons heeft, kun je kiezen voor een Italiaanse rode melange – de kruidachtige tonen in de melange zorgen voor een heerlijke balans tussen de twee elementen. Aan de andere kant, als je pizza zoete toppings heeft zoals ananas of vijgen (ja, vijgen op pizza kunnen geweldig zijn!), dan kun je een halfzoete Riesling of Chenin Blanc proberen om de zoetheid aan te vullen zonder het te overheersen.

Wat betreft de bijpassende body, hier is het kiezen van het juiste type pizza belangrijk. Als je pizza dikker of zwaarder is, zoals pizza’s in diepe schotelstijl, dan wil je een vollere rode wijn kiezen, zoals Cabernet Sauvignon of Chianti Classico die bestand is tegen zijn zwaardere textuur. Omgekeerd, als je pizza minder deegachtige toppings heeft, zoals pizza’s met een dunne korst, dan zijn lichtere witte wijnen zoals Pinot Grigio of Sauvignon Blanc beter geschikt voor zijn lichtere body.

Het uitkiezen van wijnen voor combinaties kan in het begin intimiderend lijken, maar laat dat je er niet van weerhouden om verschillende combinaties uit te proberen! Met enig begrip van smaakprofielen en gewichtsvoorkeuren, zoals hierboven beschreven, kan iedereen zijn eigen perfecte combinatie van pizza en wijn maken – gaandeweg uitkiezend wat het beste bij zijn of haar persoonlijke smaak past! Dus ga je gang – geniet vandaag nog van deze klassieke combinatie met vrienden en familie! U zult er geen spijt van krijgen!