Wijn en kaas zijn terecht een klassieke combinatie. Wijn bij kaasfondue is dat natuurlijk ook maar werkt op het gebied van combineren wel iets anders. Uiteraard maakt het uit welke kaas je met welke wijn combineert. Veel kazen en wijnen passen zo goed bij elkaar dat de smaken elkaar versterken. Een klein beetje meer aandacht voor de keuze van je wijn en kaas, levert een veel betere en smaakvolle kaasfondue op.

kaasfondue

Welke kaas kiezen?

Hoewel er niet echt regels zijn en je alle kazen kan gebruiken voor een kaasfondue worden in de praktijk twee kaassoorten het meest gebruikt. Het gaat dan om Emmentaler en Gruyere. De eerste kaas is steviger en zorgt voor de lange draden die je uit de pan trekt. Gruyere is zachter en heeft een stevige en uitgesproken smaak. Uiteraard kan de je kazen ook mengen. Het makkelijkste is om de kaas te raspen of in stukjes te snijden. Eigenlijk kan je daarna ook alle soorten kazen toevoegen. Experimenteren dus!

Welke wijn past erbij?

Omdat gesmolten kaas een andere structuur en smaak heeft dan vaste kaas wordt er niet vaak voor rode wijn gekozen bij een kaasfondue. Wanneer je toch graag wilt kan je het beste kiezen voor wijn met veel frisheid en niet al te veel tannine. Bijvoorbeeld een frisse Pinot Noir. De meest logische keuze is de combinatie van een kaasfondue met een witte wijn. De gesmolten kaas combineert simpelweg het beste met een frisse wijn. Goede mogelijkheden zijn een Chablis, Muscadet, Grüner Veltliner of een Riesling. Een makkelijke regel om te onthouden is dat hoe meer uitgesproken kaas je kiest je ook voor een meer uitgesproken wijn gaat. Een weinig uitgesproken wijn valt weg bij stevige kazen. Bij meer bijzondere kazen is het daarom logischer om voor een mooie Riesling of Chablis te gaan.