Wijn bewaren is een leuk onderdeel van het hele gebeuren rondom wijn. Soms kom je een fles wijn tegen die je graag op een later tijdstip nog eens wilt drinken. Ook is het mogelijk om wijn te bewaren uit een wijnjaar dat waardevol is. En dan is natuurlijk de vraag: wat is de meest geschikte plek om wijn te laten rijpen?

Wijn bewaren in een wijnkelder

Over het aanleggen van een wijnvoorraad moet goed nagedacht worden.
Wanneer je een grote voorraad (kostbare of waardevolle) wijn heeft aangeschaft en u heeft geen wijnkelder dan kunt deze in veel gevallen tegen betaling in bewaring geven bij een wijnhandelaar.

Wijn bewaren en temperatuur

In een goede wijnkelder ligt de ideale temperatuur tussen de 10 en de 12 graden. Het gaat om een gemiddelde maar het meest belangrijk is dat er geen abrupte temperatuurschommelingen voorkomen. De bewaartemperatuur van wijn is van essentieel belang. Wijn kan niet goed tegen zowel hele hoge als hele lage temperaturen. Dit betekent dat wijn nooit onder de 0 graden en nooit boven de 25 graden mag komen. Leg u flessen dus nooit naast een hittebron. Ook is het niet handig om flessen in een koude schuur op te slaan. Kies wanneer je geen wijnkelder hebt een koele kast op om uw wijn in het donker op te slaan.

Wijn bewaren en luchtvochtigheid

Het is voor het bewaren van wijn essentieel dat de flessen liggend bewaard worden. Op deze manier droogt de kurk niet uit. De lucht in de wijnkelder (of andere ruimte) mag niet te droog zijn. Dat wil ook niet zeggen dat het vochtig moet zijn. Bij een te hoge luchtvochtigheid ontstaat er schimmel. De lucht van schimmel kan door de kurk heen dringen en invloed hebben op de wijn. Een handig manier om de luchtvochtigheid te regelen is om de bodem te bedekken met grind of zand.

dessertwijn bewaren
rose wijn bewaren
witte wijn bewaren
geopende fles wijn
mousserende wijnen
rode wijn
geopende fles
witte wijn
geopende fles wijn bewaren
fles rode wijn