Op veel flessen wijn vind je de woorden ‘bevat sulfiet’ of ‘contain Sulfites’. Hoeveel sulfiet er in de wijn zit staat er bijna nooit op. Waarom zit er sulfiet in wijn? En is het erg?

Waarom zit er sulfiet in wijn?

Zonder sulfiet is wijn slecht houdbaar

Sulfiet is een conserveringsmiddel dat aan veel voedingsmiddelen wordt toegevoegd. Wijnboeren maken als sinds de Romeinen gebruik van het toevoegen van sulfiet bij het maken van wijn. Het zorgt ervoor dat de wijn niet heel snel veranderd in azijn. Sinds ongeveer 1900 begonnen wijnboeren zwavel toe te voegen om bacteriën en gisten te stoppen met groeien. Daarnaast helpt zwavel ook bij de extractie van pigment uit wijn waardoor de wijn roder wordt. Wijnen met minder zuur hebben meer zwavel nodig om goed te blijven. Bij een pH van 3,6 en hoger is zwavel harder nodig omdat bacteriën in een minder zuur milieu sneller groeien. Rode wijnen met een donkere kleur hebben ook minder zwavel nodig dan wijnen met een witte heldere kleur. Ook wijn met een hoger suikergehalte hebben meer zwavel nodig omdat suikers ook zorgen voor een snellere groei van bacteriën.

Hoeveelheid sulfiet in wijn

De hoeveelheid sulfiet in wijn is afhankelijk van de manier van productie, wijnstijl en kleur van de wijn. Het is goed om de hoeveelheid sulfiet te vergelijken met andere producten. De aanwezige sulfiet in wijn is vergelijkbaar met priklimonade en klaargemaakte soep. Een veelvoud vind je in patat en gedroogd fruit.

Is de aanwezigheid van sulfiet in wijn erg?

Voor de meeste mensen is de aanwezige sulfiet in wijn geen enkel probleem. Veel mensen denken dat hoofdpijn veroorzaakt wordt door sulfiet maar in de meeste gevallen gaat dit niet op. Uiteraard zijn er uitzonderingen. Ongeveer 5-10% van mensen met astma zijn gevoelig voor sulfiet. Voor hen is het dus van belang dat de aanwezigheid van sulfiet duidelijk op het etiket staat vermeld. Wanneer je gevoelig bent voor sulfiet zou het inderdaad kunnen dat je het drinken van wijn moet verminderen. Dat geldt dat overigens ook voor veel andere producten.