De liefhebber van witte wijnen moet die uit Vouvray zeker in de gaten houden. Ze hebben namelijk een hoge kwaliteit. Vouvray maakt onderdeel uit van het grotere wijngebied Touraine in de Loire. De wijnen die in deze appellation gemaakt worden zijn altijd wit en ze worden gemaakt van Chenin Blanc. Het is de enige druivensoort die wordt toegestaan.

Droog, halfdroog of zoet

Hoewel de wijnen uit Vouvray altijd van hoge kwaliteit zijn verschillen ze ieder jaar wel van elkaar. De weersomstandigheden zijn namelijk ieders jaar sterk anders. Het resulteert in verschillende soorten wijnen. Afhankelijk van de weersomstandigheden per jaar wordt een keuze gemaakt. In zonnige jaren wordt nog een klassieke wijn van druiven met edelrot gemaakt. In koudere jaren zijn de wijnen droger en hebben ze een hoger zuurgehalte. In jaren met minder zon worden ook meer mousserende wijnen gemaakt.

In de wijngaard

De Chenin Blanc staat aangeplant op krijthoudende plateaus van tufsteen. De invloed van de Atlantische oceaan is groot en zorgt voor de wisselende omstandigheden. Opvallend is de dat de Chenin Blanc is deze omgeving en op deze ondergrond wijnen geeft die lang houdbaar zijn en ook verbeteren met de jaren. Dit geldt zowel voor de zoete als drogere varianten.

Populaire wijnen uit Vouvray