Het Dorp Montepulciano zit letterlijk verankerd aan de heuvel en verworf al onder de periode van Paus Paulus II en Sixtus V een uitstekende reputatie voor zijn rode wijnen, die als de meest perfecte wijnen van Italilë werden bestempeld. Voor de productie wordt de Sangiovese-druif gebruikt, lokaal bekend onder de naam “Prugnolo gentile”, gemengd met Canaialo Nero en andere lokale variëteiten zoals de Mammolo. Om het DOCG label te mogen gebruiken moet de wijn minstens 2 jaar op eikenhout gelagerd zijn, net zoals Super Tuscans. Deze vino nobile behoort samen met enkele andere Italiaanse rode wijnen Brunello di Montalcino, Barolo en de Sassicaia, tot de beste wijnen ter wereld.

Vino Nobile di Montepulciano DOCG is rode wijn enkel en alleen gemaakt in de gemeente van Montepulciano. Dit was één van de eerste DOCG’s die zijn uitgereikt in 1980. De DOCG regels werden in 1999 aangepast zodat de wijn nu voor 100% uit sanogiovese, lokaal bekend als prugnolo gentile mag bestaan. Vino Nobile moet minstens 70% sangiovese bevatten en daarnaast worden de druiven canaiolo, mammolo, trebbiano en gamay soms toegevoegd. Het verschil met andere wijnen uit Toscane is dat de Vino Nobile wijnen voller zijn, meer alcohol bevatten en daarnaast moet de wijn minstens twee jaar rijpen (vanaf 1 januari na de oogst) om de naam Vino Nobile te dragen.