inho Verde is een prachtige wijnregio in het Noorden van Portugal. Het is de als je kijkt naar oppervlakte één van de grootste DOC’s en brengt bijzondere wijnen voort. De naam Vinho Verde betekent ‘groene wijn’. Toepasselijker kan eigenlijk niet want de regio is zeer groen. Dat bedoelen de Portugezen overigens niet. De naam moet niet letterlijk opgevat worden. Ze willen aangeven dat het om ‘groene’ jonge wijnen gaat.

De wijnen

De wijnen uit Vinho Verde worden gekenmerkt door hun frisheid. Daarom kunnen ze ook het beste jong gedronken worden. De meeste wijnen zijn blends van verschillende inheemse druiven. In toenemende mate worden er cepages gemaakt van de Alvarinho (Albarino), Loureiro of Trajadura.

In de wijngaarden

Van oudsher werden de wijnranken langs bomen geleid of langs granieten palen. Op deze manier konden andere gewassen onder de druiven groeien. Een veel belangrijkere reden voor deze verhoogde manier van telen is dat de wind de druiven kan drogen en dat ze op deze manier beschermt worden tegen rot. Moderne wijnboeren kiezen nog steeds voor het verhogen van de druiven maar doen dit tegenwoordig niet op een traditionele manier. Ze kiezen er voor om het op de wijnranken op een effectieve manier langs draden te laten groeien. De druiven krijgen zo meer zon en oogsten is daardoor ook eenvoudiger.

Populaire wijnen