Soave is de belangrijkste witte-wijn DOC van de Italië en is afkomstig uit een gebied in het oosten van de stad Verona. De wijn wordt met de wijnsoorten Garganega, Trebbiano di Soave, Chardonnay en Pinot Blanc geproduceerd. De Garganega druif geeft verfijnde citroen en amandel smaken. De kwaliteit verschilt enorm tussen de wijnen van verschillende producenten. De beste Soaves komen van de hellingen van het classico-gebied van de gemeenten Soave en Monteforte d’Alpone. Soave past goed bij een aperitief en bij vis en mosselen.

Soave is een DOC (Denominazione di Origine Controllata) wijn uit de regio Veneto in Noord-Italië. De naam “Soave” kan worden vertaald als “zacht” of “lieflijk” in het Italiaans, en dit beschrijft treffend de stijl van de wijn die in deze regio wordt geproduceerd.

Het wijngebied Soave is gelegen rond de stad Verona, de stad van Romeo en Julia, en is ongeveer 20 kilometer ten oosten van het Gardameer. De wijngaarden beslaan glooiende heuvels en terrassen die worden gekoeld door de nabijheid van het meer, waardoor ze ideaal zijn voor de teelt van druiven.

De bodem in Soave is voornamelijk vulkanisch van oorsprong, met veel basalt en tufsteen. Dit draagt bij aan de mineraliteit en frisheid van de wijn. De druivenstokken gedijen in deze bodem en het microklimaat, en dit is van cruciaal belang voor de productie van hoogwaardige Soave-wijnen.

Druivensoorten

De belangrijkste druivensoort die wordt gebruikt in Soave-wijnen is Garganega. Deze inheemse druif gedijt uitstekend in het Soave-terroir en is verantwoordelijk voor de karakteristieke smaken van de wijn. Garganega-druiven brengen aroma’s van wit fruit, perzik, amandel en witte bloemen in de wijn. Ze hebben ook een uitgesproken zuurgraad, wat zorgt voor levendigheid en frisheid.

Daarnaast kunnen enkele andere druivensoorten worden gebruikt, zoals Trebbiano di Soave en Chardonnay, maar deze spelen meestal een ondersteunende rol.

Stijlen van Soave

Soave-wijnen zijn voornamelijk wit, maar er zijn verschillende stijlen om van te genieten:

Soave Classico: Dit is de meest voorkomende stijl en komt uit het hart van de Soave-regio. Het is een droge, frisse wijn met heldere citrus- en perzikaroma’s en een subtiele minerale toets. Soave Classico heeft een lichte tot medium body en kan jong worden gedronken.

Soave Superiore: Deze wijn komt van de beste wijngaarden en heeft een iets hoger alcoholgehalte en complexere smaken. Soave Superiore moet minstens één jaar rijpen voordat hij wordt vrijgegeven, waarvan zes maanden in de fles. Dit geeft hem meer diepte en karakter.

Recioto di Soave: Dit is de zoete, weelderige tegenhanger van de droge Soave-wijnen. Het wordt gemaakt van met de hand geselecteerde Garganega-druiven die op speciale rekken worden gedroogd om de concentratie van suikers en smaken te vergroten. Het resultaat is een rijke dessertwijn met tonen van gedroogd fruit, honing en noten.

Geschiedenis en Erfgoed

Soave heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd, en het is een van de oudste wijnbouwgebieden in Italië. De Romeinen waren dol op de wijn uit Soave en noemden het “Suavis,” wat “lekker” betekent.

In de middeleeuwen werden de wijngaarden in het gebied rond Soave uitgebreid en verfijnd, en de wijn werd al snel een favoriet aan het hof van de Scaligeri-familie, die destijds over Verona heerste. Ze waren zo gecharmeerd van Soave-wijnen dat ze een wet uitvaardigden

Productie van Soave

De productie van Soave-wijn is een zorgvuldig ambachtelijk proces dat diepgeworteld is in de rijke geschiedenis en traditie van de regio Veneto in Noord-Italië. Soave-wijnen staan ​​bekend om hun elegantie en finesse, en ze worden voornamelijk gemaakt van de inheemse druivensoort Garganega. Laten we eens in detail kijken naar hoe Soave-wijn wordt geproduceerd.

Druiventeelt en Terroir

Het productieproces begint in de uitgestrekte wijngaarden van Soave, die zich uitstrekken over duizenden hectaren op de glooiende heuvels en terrassen van de regio. De bodem in Soave is voornamelijk vulkanisch, rijk aan basalt en tufsteen, en draagt bij aan de mineraliteit en frisheid van de wijn. De belangrijkste druivensoort die hier wordt geteeld, is Garganega, die gedijt in dit terroir en wordt beschouwd als de ziel van Soave-wijnen.

Oogst en Selectie

 De druivenoogst begint meestal in september, wanneer de druiven hun optimale rijpheid hebben bereikt. De oogst wordt met de hand uitgevoerd om de druiven zorgvuldig te selecteren en beschadiging te voorkomen. Het is essentieel om de hoogste kwaliteit druiven te selecteren voor Soave-wijnproductie.

Vinificatie

Na de oogst worden de druiven naar de wijnmakerij gebracht voor de alcoholische fermentatie. De druiven worden zachtjes geperst om het sap te extraheren, dat vervolgens wordt gefermenteerd in roestvrijstalen tanks bij gecontroleerde temperaturen. Dit proces behoudt de frisheid en levendigheid van de druivenaroma’s.

Blending en Stijlen

Soave-wijnen kunnen verschillende stijlen hebben, variërend van de verfrissende Soave Classico tot de complexere Soave Superiore. Sommige producenten voegen ook andere druivensoorten toe, zoals Chardonnay of Sauvignon Blanc, om extra dimensie aan de wijn te geven. Garganega komt echter altijd naar voren als de dominante druif in Soave-wijnen.

Rijping en Botteling

Soave-wijnen kunnen een korte periode van rijping ondergaan, meestal in roestvrijstalen tanks, om hun karakter te versterken. Na de rijping worden de wijnen gebotteld en zijn ze klaar voor consumptie.

Soave Classico en de Final Touch

Soave Classico, het meest voorkomende type Soave-wijn, is gemaakt van druiven die afkomstig zijn uit het hart van de Soave-regio. Het heeft een lichte tot medium body en wordt gekenmerkt door zijn heldere citrus- en perzikaroma’s en subtiele minerale tonen. Soave Classico is vaak jong en fris en biedt een uitnodigende expressie van Garganega-druiven.

Het resultaat van dit zorgvuldige productieproces is een betoverende witte wijn die de unieke eigenschappen van het Soave-terroir weerspiegelt. Soave-wijnen zijn elegant, fris en aromatisch, en ze bieden een onvergetelijke reis door de tradities en smaken van deze prachtige Italiaanse regio.