In het zonovergoten Toscane, waar glooiende heuvels, oude stadjes en uitgestrekte wijngaarden het landschap sieren, schittert een wijn die de harten van wijnliefhebbers over de hele wereld heeft veroverd. Welkom in de wereld van Rosso di Montalcino, een unieke en fascinerende rode wijn die diepgeworteld is in de geschiedenis en de terroirs van de betoverende Montalcino-regio. Als het jongere broertje van de befaamde Brunello di Montalcino, heeft Rosso di Montalcino zijn eigen verhaal te vertellen, vol van karakter, elegantie en de rijke aroma’s van Sangiovese-druiven. Laten we samen de reis maken en ontdekken waarom deze wijn zo’n bijzondere plaats inneemt in de wereld van Italiaanse wijn.

Een Wijn met Geschiedenis

Rosso di Montalcino heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de late 19e eeuw, maar het verkreeg zijn officiële status als DOC-wijn (Denominazione di Origine Controllata) pas in 1984. Deze jongere broer van Brunello di Montalcino wordt vaak liefkozend “Baby Brunello” genoemd vanwege zijn nauwe verwantschap met de iconische Brunello.

De Druiven en Terroir

De belangrijkste druivensoort die wordt gebruikt voor Rosso di Montalcino is de Sangiovese Grosso, dezelfde druif die wordt gebruikt voor Brunello. Echter, voor Rosso di Montalcino kunnen de druiven afkomstig zijn van jongere aanplant, wat resulteert in een kortere rijpingstijd en een toegankelijkere stijl. Het terroir van Montalcino, met zijn heuvelachtige landschap en kalkrijke bodems, draagt bij aan de karakteristieke smaak van de wijn.

Kenmerken van Rosso di Montalcino

Rosso di Montalcino wordt vaak beschreven als een elegante en fruitige rode wijn. Het vertoont levendige aroma’s van rijp rood fruit, zoals kersen en frambozen, vergezeld van subtiele kruidige en florale tonen. In vergelijking met Brunello di Montalcino is Rosso di Montalcino lichter van body en heeft het een zachtere tanninestructuur. Dit maakt het een uitstekende keuze voor wijnliefhebbers die op zoek zijn naar een toegankelijke en jong te drinken variant van de Sangiovese-druif.

Kortere Rijpingstijd

Een van de belangrijkste onderscheidende kenmerken van Rosso di Montalcino is de kortere rijpingstijd in vergelijking met Brunello. Terwijl Brunello di Montalcino minimaal vier jaar moet rijpen, waarvan twee jaar in houten vaten, hoeft Rosso slechts één jaar te rijpen voordat het wordt vrijgegeven. Dit resulteert in een wijn die sneller op de markt komt en eerder kan worden genoten.

Veelzijdigheid aan tafel

Rosso di Montalcino is een veelzijdige wijn die goed samengaat met diverse gerechten. Dankzij zijn frisse zuren en fruitige aroma’s is hij een uitstekende keuze bij pasta met tomatensaus, gegrilde groenten, kipgerechten en lichte vleeswaren. Het is ook een geweldige partner voor pizza en Italiaanse kazen.

Een betaalbaar alternatief

Voor wie op zoek is naar een voorproefje van Montalcino zonder de kosten en de lange rijpingstijd van Brunello, biedt Rosso di Montalcino een aantrekkelijk alternatief. Deze wijn is meestal vriendelijker voor de portemonnee, terwijl hij nog steeds de essentie van het gebied vastlegt.

Kortom, Rosso di Montalcino is een uitnodigende en smaakvolle rode wijn die de erfgoed en traditie van Montalcino weerspiegelt. Het is een uitstekende keuze voor wie op zoek is naar de charme van Sangiovese in een toegankelijke stijl en een geweldige aanvulling op de collectie van elke wijnliefhebber.