Op feestjes en verjaardagen hoor je geregeld dat rode wijn gezond is. Is dat nu echt zo of is het een goede smoes om te drinken? Onderzoek heeft echter uitgewezen dat het echt waar is. Rode wijn is gezond voor je. Uiteraard maakt het wel uit hoeveel je er van drinkt.

Is rode wijn gezond?

Rode wijn is gezond als het met mate gedronken wordt. Wanneer het beperkt wordt tot 1 tot 2 glazen per dag heeft het drinken van rode wijn inderdaad een gezondheidsvoordeel. Wanneer je meer drinkt hebben de werkzame stoffen geen nut meer. Daarnaast blijkt dat het drinken van water net zo belangrijk is. Per glas wijn wordt een glas water drinken aangeraden.

Welke stoffen maken rode wijn gezond?

Rode wijn is gezond door de werkzame stoffen tannine en resveratrol. Tannine is afkomstig uit de schillen en pitten van de druif. Vooral resveratrol brengt verschillende voordelen met zich mee. Zo remt de stof het verouderingsproces af en vermindert het de kans op hart- en vaatziekten. Maar ook de kans op diabetes wordt kleiner door dit fijne stofje. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat mensen die rode wijn drinken minder last hebben van overgewicht. Naast de eerde genoemde stoffen is rode wijn gezond door flavonoïden en polyfenolen. De polyfenolen hebben hebben een gunstige invloed op je tandvlees. Daarnaast zorgt het regelmatig drinken van rode wijn ook voor een verminderde kans op verkoudheid. Als laatste moeten we de aanwezig antioxidanten noemen. Deze zorgen ervoor dat je een grotere weerstand krijgt.