Ribeiro is één van de vijf D.O.’s in Galicië. Deze streek ligt net over de grens met Portugal. Ribeiro wijnen zijn niet zo bekend en nauwelijks verkrijgbaar in Nederland. De D.O. Ribeiro heeft een lange geschiedenis in het wijn maken. De wijngaarden in dit district werden voor het eerst door de Romeinen aangeplant. Het gebied stond vanaf de Middeleeuwen tot de 18e eeuw gebied bekend om zijn tostado’s, ofwel zoete wijnen gemaakt van zongedroogde druiven, vaak ook bekend als Ribadavia wijn. Deze wijn werd gedronken door pelgrims die op weg naar Santiago door het gebied trokken en de wijn werd ook door diezelfde pelgrims meegenomen naar het thuisland. Met name witte Ribadavia wijn was tijdens de 17e en 18e eeuw zeer populair in Engeland. De D.O. is teruggekeerd naar zijn oorsprong en naar de inheemse druivensoorten die hem zijn oorspronkelijke roem brachten, zoals de witte treixadura en rode souson. Het klimaat is minder nat dan in de rest van Galicië, 600-800 millimeter per jaar en dat is de helft van de andere D.O.’s. Dit komt omdat de bergruggen beschermen tegen Atlantische invloeden. De regen valt niet in de zomer, maar in het voor- en najaar.