De bergketen langs de kust vormt de westelijke zoom van de vallei. De gemiddelde hoogte is minder dan 500 meter boven zeeniveau, zonder uitgesproken pieken. De wijngaarden liggen op 600 meter boven zeeniveau aan de westzijde van de vallei en op 1.000 meter boven zeeniveau aan de oostkant, in de uitlopers van de Andes. Het klimaat, dat wordt omschreven als lichtvochtig mediterraan, staat onder invloed van het hogedrukgebied boven de Grote Oceaan. De Rapel Vallei is een zeer veelzijdig gebied en kent vele microklimaten. De gemiddelde neerslag bedraagt 710mm per jaar en de sterke wind zorgt voor grotere temperatuurverschillen. De temperatuur is gemiddeld 14°C per jaar en bereikt in januari een maximum van 32°C. De grond, doorkruist door de rivieren Cachapoal en Tinguiririca, bestaat uit vruchtbare klei, leem kalk en zand. Blauwe druiven komen hier het meest voor en de Merlots worden tot de beste in Chili gerekend.

Viu Manent, Anakena, Morandé zijn slechts een paar van de namen uit dit gevarieerde wijngebied, waaronder de Colchagua Vallei telt. De meeste wijnstokken dragen Carmenère, Syrah en Cabernet Sauvignon. De carmenère is zacht en delicaat, de Syrah zeer geconcentreerd en krachtvol. De Cabernet is iets bescheidener maar wel bijzonder van smaak. Men komt hier namen tegen als Conosur, Bisquertt, Miguel Viu, Casa Silva en Montes, die hier zijn Montes Alpha produceert in het Apalta district. Ook andere wijhuizen zoals Santa Rita en Casa Lapostolle zorgden voor het prestige van deze zone.