Pauillac wordt door velen als de hoofdstad van de wijn van the Médoc beschouwd. De plaats maakt deel uit van het arrondissement Lesparre-Médoc. De gemeente is vooral beroemd vanwege de drie premiers crus: Château Mouton-Rothschild, Château Lafite-Rothschild en Château Latour. Pauillac is een gemeente in het zuidwesten van Frankrijk, in de regio Aquitaine. Pauillac is vooral bekend vanwege de wijn die hier wordt gemaakt. De Pauillac-wijnstreek is onderdeel van de Bordeaux-wijnstreek en wordt beschouwd als een van de beste wijngebieden ter wereld.

Kleur, reuk en smaak

De wijnstijl van Pauillac is rijk, rijk aan tannine en fruitig met klassieke smaken die vergelijkbaar zijn met die van Bordeaux. Veel enthousiastelingen vinden dat dit type het beste weergeeft wat het betekent om uit de beroemde regio te komen die bekend staat als ‘Bou-seksualiteit’. Wijnen gaan goed samen met lamsvlees (zoals hun kenmerkende ‘agneau de pauilla’ op basis van melk), sandwiches met gegrild rundvlees of harde kazen op toast.

Druiven

De belangrijkste druiven zijn Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Merlot. Daarnaast worden Carmenère, Petit verdot en Malbec gebruikt. Pauillac-wijnen zijn krachtig, tanninerijk en hebben een goede complexiteit. Ze rijpen langzaam en kunnen meerdere decennia oud worden. Pauillac-wijnen zijn er in verschillende prijsklassen, van betaalbare wijnen tot topwijnen die honderden euros per fles kosten. Pauillac is dus niet alleen een plek om te bezoeken voor wijnproeverijen, maar ook om er wijnen te kopen die je nog jaren kunt bewaren. Pauillac heeft ook een aantal andere attracties, zoals een 18e-eeuws kasteel, musea en een mooie natuur. Er zijn verschillende wandel- en fietstochten door de buurt te maken, waardoor je Pauillac ook goed kan verkennen tijdens een actieve vakantie.

Het terroir van Pauillac

De wijngaarden die langs de rivier liggen hebben kiezellagen die nergens dieper zijn dan in Pauillac. Verder landinwaarts is het kiezel meer vermengd met zandsteen. Daarnaast ontbreekt de ijzeroerlaag waardoor de regen dat in de wijngaarden valt snel afgevoerd wordt.

Classificatie

Het dorp Pauillac, een van de zes gemeenschappelijke regio’s in het wijnbouwgebied van de Médoc. De adellijke titel van Appellate is beperkt tot 2.274 hectare (ongeveer 85%). Het bestaat voornamelijk uit 18 eigendommen die in 1955 werden geclassificeerd – ongeveer 45% van de totale productie voor deze regio). De stad valt ten noorden van Saint-Estèphe door een gracht die haar scheidt met Breuil en zuidwaarts over Juillac’s kloof gevormd via beken.)

Topproducenten van Pauillac

In Pauillac zijn er 18 domeinen met een classificatie. Grand Cru Classé. De top hiervan zijn: Lafite Rothschild, Latour, Mouton Rothschild, Pichon-Longueville Baron, Pichon-Longueville Lalande, Duhart-Milon, Lynch Bages, Lynch Moussas, Pontet Canet, Haut-Bages-Libéral, Pibran, Clerc-Milon, Grand-Puy-Lacoste, Batailley.

Wijnen uit Pauillac