De Languedoc – Roussillon strekt zich uit van de Rhône tot de Spaanse grens en is daarmee vijf maal zo groot als het Australische wijnareaal. Het gebied is in geografisch en geologisch opzicht buitengewoon divers: zo is een uitgebreid arsenaal aan unieke terroirs ontstaan met zeer verrassende bodemvarianten, zoals de leistenen terrassen van Banyuls en de zandige bodems van de wijngaarden van de Golfe du Lion.

Wijnstreek voor alle soorten wijn

Na een ernstige crisis in de wijnbouw in de jaren zeventig werd het wijngebied geheel opnieuw beplant; de minder goede druivenrassen werden verwijderd en er werden nieuwe, edele rassen aangeplant. Hier wordt jaarlijks meer dan 10 miljoen hectoliter geproduceerd, goed voor ruim 2 miljard flessen wijn. Dit is ongeveer 30% van de totale Franse wijnproductie. In de Languedoc wordt alles gemaakt, wit, roos, rosé, mousserende wijnen (Limoux) en de prachtige Vins douce Naturels (zoete wijnen). Het Middellandse Zee klimaat is onlosmakelijk verbonden met het terroir van deze streek.

Vin de Pays d’Oc

De laatste jaren timmert de streek behoorlijk aan de weg met betere kwaliteitswijnen onder de naam Vin de Pays d’Oc. Dit is behoorlijk succesvol maar Vin de Pays d’Oc moet en wil zich blijven onderscheiden. Daarom is besloten de (grote) wijnproductie van deze streek in drie categorien onder te brengen. Wijnen van hoge kwaliteit, de Cuvées Collection. Vervolgens de Style, ongecompliceerde, gemakkelijk drinkbare wijnen met een uitstekende prijs kwaliteitsverhouding. Seduction, dit zijn wijnen die hun aantrekkingskracht hebben vanwege hun innovatieve karakter, aantrekkelijke verpakking, smaak en schappelijke prijs.

Grote verschillen in kwaliteit

De samenwerking die Languedoc en Roussillon binnen Zuid Frankrijk zijn aangegaan wil niet zeggen dat de wijnen op één hoop moeten worden gegooid. Er zijn grote verschillen. Het grootste gedeelte van de huidige Roussillon was heel lang Spaans gebied. Nog steeds zijn de Catalaanse invloeden zichtbaar in taal, keuken en wijnen. Tot de jaren 80 van de vorige eeuw ging bijna 100% van de productie naar de lokale coöperaties. Tegenwoordig maakt men in de Roussillon top-cuvées. Ze doen daar wonderen met de Granache druif. Ook de nieuwe generatie wijnmakers hebben zich gerealiseerd dat er met kwaliteit veel te winnen valt.

Verscheidenheid aan wijngebieden

De wijnen uit de Languedoc zijn lastig te interpreteren. Dit komt door de verscheidenheid aan gebieden, bijvoorbeeld Cote de Languedoc, Cobieres, Minervois, Fitou, Limoux en Saint-Chinian. Hierom is besloten de appellation te veranderen van Cotaux du Languedoc in kortweg Languedoc en uit te breiden naar het zuiden. Dit betekent dat in de toekomst AOC Languedoc mag worden gemaakt in Minervois, Corbieres en Cote du Roussillon. Het zal wennen zijn maar het heeft een zekere logica, Languedoc is dan de basis appellation, vergelijkbaar met Bordeaux en Beaujolais.