Dit gebied werd vroeger de wijnschuur van Frankrijk genoemd, dit vanwege de grote hoeveelheid slechte wijnen die er werden gemaakt. Sinds de jaren 70 is de hoeveelheid gedaald en het nivo gestegen. Het gebied ontwikkelt zich nog steeds in positieve zin. De Languedoc wordt gevormd door drie Zuid-Franse departementen: Aude, Gard en Hérault.

Bodem en klimaat

De Languedoc ligt in het zuiden van Frankrijk vlakbij de Middelandse Zee, die zorgt voor een warm zeeklimaat met warme zomers en matige winters. Door de grootte van het gebied is de bodemsoort zeer gevarieerd.

Wijnen

De Languedoc is op dit moment erg populair vanwege de goede prijs-kwaliteitverhouding, vooral vergeleken de andere wijngebieden in Frankrijk. Het gebied is in te delen in 2 soorten; de traditionele terroirwijnen bij appellations als Coteaux du Languedoc, Fitou, Corbières, Minervois, Faugères en Saint-Chinian en anderzijds de moderne wijnen van de Vin de Pays d’Oc. De tradiotionele druivensoorten zijn o.a. carignan, grenache, cinsault en de sterk opkomende syrah. Bij de Vin de Pays d’Oc wordt vooral gebruik gemaakt van cepagedruiven zoals chardonnay, merlot en cabernet sauvignon.