De temperatuur van wijn is belangrijk. Doorgaans wordt rode wijn te warm en witte wijn te koud gedronken. En dit maakt uit voor de geur en smaak. Witte wijn kan het beste op een temperatuur van 16 tot 18 graden gedronken worden.

Waarom is de temperatuur belangrijk?

De serveertemperatuur van een wijn wordt vaak over het hoofd gezien. Wanneer een wijn te koud gedronken wordt, proef je de zoetheid minder en de zuren beter. Daarnaast doet de temperatuur iets met de geur. Bij koude wijnen komen minder aroma’s vrij. En dat is van belang want geur en smaak hebben alles met elkaar te maken. De wijn moet dus echt niet te koud zijn. Overigens verdwijnen er ook veel aroma’s bij te warme wijn. De subtiele geuren zijn nauwelijks te ontdekken en de geur van alcohol zal gaan overstemmen.

Als algemene regel geldt dat rode wijn minimaal een half uur tot een uur moet worden ontkurkt, terwijl witte wijn het beste koud wordt geserveerd. Dit is slechts een ruwe handleiding die van fles tot fles verschilt. Zo kunt u bijvoorbeeld genieten van een droge rode wijn, een beetje gekoeld, terwijl zoete witte wijn er baat bij heeft een beetje warm te worden geserveerd.

Rode wijnen

Rode wijnen moeten warmer gedronken worden dan witte. Maar niet te warm. Hoe lichter en fruitiger de wijn, hoe koeler deze geserveerd moet worden. Temperaturen tussen 12-15 graden Celsius zijn perfect voor deze wijn. Het resultaat is dat de wijn fruitiger ruikt en smaakt. Wanneer je wijn op kamertemperatuur is en je wilt deze snel koelen kan je deze ongeveer 30 minuten in de koelkast bewaren. De ideale temperatuur van volle of krachtige rode wijn ligt tussen 15 en 18 graden.

Witte wijnen

Witte wijn wordt koeler gedronken. Veel wijndrinkers pakken een fles wijn zo uit de koelkast. Hou er rekening mee dat de temperatuur van je koelkast ongeveer 5-7 graden is. Dat is eigenlijk koud voor de meeste witte wijn. Dus neem witte wijn 10 minuten voor de tijd uit de koelkast.

Rosé wijnen

Veel mensen denken dat Rosé wijn koud gedronken moet worden. Daarbij denken ze bijvoorbeeld aan 4 graden. Rosé is een wijn die je op koele temperatuur moet drinken (dus niet koud). Wanneer je Rosé zou koud drink dat tast de serveertemperatuur de eigenschappen van een wijn behoorlijk aan. Wat moet de serveertemperatuur van een roséwijn zijn?Sommelierboeken geven het aan tussen 8 en 12 graden. Uiteraard is de temperatuur een een gemiddelde. Je hoeft de temperatuur van de wijn niet precies te meten.

Mousserende wijnen

Mousserende wijn wordt doorgaans koel gedronken. De meeste traditionele huizen serveren het vanuit een ijswaterbad. Dan is de wijn 2-3 graden. Dat is om te drinken te koud, maar wanneer je de wijn even in het glas laat zitten komt de wijn op een ideale temperatuur. Dat is normaal gesproken ongeveer 7 graden.

Dessertwijnen

Zoete dessertwijnen worden doorgaans koel geserveerd. De wijnen zijn behoorlijk zoet en de koele wijn haalt de zuren iets op. Dat maakt de wijn interessanter. Witte dessertwijnen moeten iets koeler gedronken worden. Hier wordt meestal 6-8 graden aangehouden. Rode dessertwijnen worden op 8 tot 10 graden geserveerd.

Koelkast eigenlijk te koud

Een koelkast is prima om snel een wijn te bewaren. Ook kan deze handig zijn om een wijn een half uurtje op temperatuur te houden of te brengen. Een wijnkoelkast of klimaatkast helpt een wijn echt goed te bewaren en op temperatuur te houden. Het voordeel is natuurlijk dat al je wijnen op een ideale temperatuur gedronken kunnen worden.

Algemene tips bij het serveren van wijn!

  • Als je ooit twijfelt, serveer de wijn dan een paar graden koeler dan kamertemperatuur. Hierdoor komen rijke en krachtige aroma’s vrij als de wijn opwarmt tot kamertemperatuur.

  • Door de wijn te decanteren, komt hij ook op kamertemperatuur, waardoor de wijn kan ademen.

  • Toch is het het beste als u de wijn altijd naar het midden van het wijnglas schenkt.

  • Het beste is om mousserende wijnen altijd tegen de zijkant van het glas in te schenken om de bubbels te behouden.

  • Wijn mag nooit boven de 20˚C worden geserveerd.

  • De vorm van het wijnglas is essentieel. Wineware heeft een gids ‘Wat zijn wijnproeverijen’ om u te adviseren over het juiste glaswerk voor uw wijn.

  • Als u een etentje organiseert, is het altijd belangrijk om te onthouden dat u de wijn in de juiste volgorde schenkt. Probeer lichtere wijnen te schenken voor volle wijnen en serveer gekoelde wijnen voor die op kamertemperatuur.

  • Als u een fles wijn niet leegdrinkt, zijn er tal van manieren om uw wijn te bewaren, zoals: het gebruik van wijnflesstoppers, wijnschilden, wijnpompen en argongas. Deze conserveringsmethoden zijn kosteneffectief en zorgen ervoor dat de wijn niet wordt verspild.

  • Gebruik een kwalitatief hoogwaardige, betrouwbare kurkentrekker zoals een Laguiole en Aubrac of een Pulltap Waiters Friend Double Lever Corkscrew.

Populaire wijnklimaatkasten