De Beaujolais staat bij velen bekend om zijn Beaujolais Primeur. Eigenlijk jammer, want de Beaujolais heeft veel meer te bieden dan deze makkelijk wegdrinkende wijn. In de wijnen van de Beaujolais onderscheidt men vier niveaus, te weten (in volgorde van toenemende kwaliteit): Beaujolais, Beaujolais Supérieur, Beaujolais-Villages en de Cru’s (Brouilly, Chénas, Chiroubles, Côte de Brouilly, Fleurie, Juliénas, Morgon, Moulin-à-Vent, Regnié en Saint-Amour).

Druif van de Beaujolais: Gamay

De Gamay is de grote trots van de Beaujolais, maar wordt niet alleen in Frankrijk aangeplant. Ook in Zwitserland is de druif populair. De druif voelt zich prima thuis op granietachtige bodem. Wijnen van de Gamay-druif kunnen jong gedronken worden. Kenmerkend voor de druif zijn frisse wijnen met duidelijke indrukken van aardbeien en frambozen. Om optimaal van de wijn te kunnen genieten is het verstandig deze licht gekoeld te drinken.

Wijnen