De Côte Rôtie, met zijn zonovergoten hellingen, produceert een warme, robuuste, aromatische en rijkgekleurde rode wijn. Enigszins ruw en donker in hun jonge jaren, worden deze wijnen zachter en ontwikkelen een prachtig bouquet (van viooltjes en frambozen) naarmate zij ouder worden. De productie wordt gedomineerd door twee druivensoorten: Viognier en Syrah. De wijnen van de Côte Rôtie worden beschouwd als de beste Côtes du Rhône.

Prachtige druiven die groeien in een wijngaard in Cote Rotie

De wijngaard strekt zich uit over 3 gemeenten: Saint-Cyr-sur-Rhône, Ampuis, Tupin-Semons, op de rechteroever van de Rhône. De wijngaarden bevinden zich in het departement Rhône tegen zeer steile hellingen die op het zuiden en zuidwesten zijn gelegen. De Côte-Rôtie wordt verdeeld in de Côte brune, Côte blonde en Côte rosier.

De regels binnen de AOC

Een der oudste wijngebieden van Frankrijk. De Romeinen hebben het goed ontwikkeld.Côte-Rôtie is sedert 1940 geklasseerd als AOC voor de rode wijnen.
Het alcoholpercentage moet minstens 10% bedragen. Daarnaast wordt er gestuurd op de opbrengt. Een wijngaard mag geen hogere opbrengst hebben dan 40 hectoliter per hectare. De rode wijn moet voor minstens 80% uit de syrah druif bestaan en voor maximum 20% viognier.

De druiven van Côte Rôtie

De belangrijkste druif van dit wijngebied is de Syrah. Naast de Syrah worden de wijnen aangevuld met Viognier.

De Wijnen

De rode wijnen ogen donkerrood en zijn paars gefranjerd tijdens zijn jeugd. Ze hebben een boeket van framboos, kruiden en een vleugje violetjes. Op rijkere leeftijd aroma’s van vanille en vruchtenpitten. In de monde vinden we toetsen van truffels, droge vruchten leder, mokka, chocolade en kaneel terug. Deze wijn gaat goed samen met lam, parelhoen of bij waterwild, maar ook bij asperges en truffels. Naargelang de leeftijd kan je hem beter 1 tot 3 uur voor het verbruik ontkurken en in een karaf decanteren. De Côte-Rôtie rijpt langzaam en kan zeer oud worden (5 tot 15 jaar). Bij de verwerking van de druiven na de oogst, moeten de blauwe en witte druiven samen vergist worden. De vinificatie duurt 2 à 3 weken en vindt plaats bij een relatief hoge gistingstemperatuur van 28-32°C. Na de eerste alcoholische gisting vindt de malolactische gisting plaats waarna de wijnen eind november op vaten worden opgelegd. De fustopslag duurt relatief lang (15 tot 30 maanden).

Het klimaat en het terroir

De wijngaarden van de Cote Côte liggen in een regio met een gematigd landklimaat. Het betekent dat de zomers droog en warm zijn maar dat er door het jaar heen wel genoeg neerslag valt. De wijngaarden liggen op steile tarassen van bergen/rotsen van graniet. Het relatief kleine gebied is ook weer onder te verdelen in verschillende terroirs. De bodem op de ‘Côte blonde’ is namelijk bedekt met een laag kalksteen dat veel slicium bevat. De bodem van de ‘Côte brune’ is anders en rijk aan klei met ijzeroxide.

Wijnen