Burgenland is een wijnstreek in Oostenrijk met een verassende veelzijdigheid. Het heeft een breed arsenaal aan kwaliteitswijnen variërend van frisse, knisperende tot volle witte wijnen, krachtige rode wijnen én – wat men helaas vaak niet weet- prachtige edelzoete wijnen. Vooral deze laatste behoren samen met de Sauternes en Tokaj tot de wereldklasse. Ook vindt men dat Burgenland de beste terroirwijnen voortbrengt. De regio is het meest oostenlijk gelegen en grenst over de gehele lengte aan Hongarije en het meest bekend om het steppemeer Neusiedlersee. Dit gebied (samen met het Carnuntum) staat onder invloed van het Pannonische klimaat. Ze zeggen ook wel dat het het landklimaat van de Hongaarse poesta’s is (poesta = gras/steppe landschap van de Hongaarse laagvlakte). Doordat genoemde gebieden beschut worden door Wienerwald, Alpen en omringd door Karpaten en Balkangebergte, blijft deze warmte hangen en wordt vastgehouden door de stenige ondergrond. Daarbij is er afkoeling door de altijd aanwezige luchtstromen. De druiven hebben daardoor een langzamere algehele rijping en minder last van meeldauw. In de regel geeft dit wijnen met meer body en karakter.

Populaire wijnen