Heeft u even geen zin in alcohol? Of is het noodzakelijk dat u even geen alcohol drinkt, bijvoorbeeld vanwege zwangerschap, medicijngebruik of dieet? Tegenwoordig zijn er heel wat alcoholvrije wijnen op de markt en kunt u, als levensgenieter, alsnog uw hart ophalen! Mocht u nog niet bekend zijn met alcoholvrije dranken, probeer dan eens een proefpakket. Wedden dat u het verschil niet merkt?

Waarom alcoholvrij drinken?

Er zijn heel wat reden te bedenken waarom het een goed idee is om wijn zonder alcohol te drinken.
In de eerste plaats omdat teveel alcohol niet goed voor je gezondheid is. Daarnaast is het tijdens een zwangerschap geen goed idee om alcohol te drinken. Medicijngebruik: Met veel medicijnen is het absoluut niet toegestaan om alcohol te drinken. Autorijden: (Te veel) alcohol drinken terwijl u nog moet rijden kan echt niet meer, gelukkig weten we dat toch allemaal. daarvoor zien we te vaak de meest verschrikkelijke beelden op TV. Drink toch gewoon een alcoholvrij alternatief… Het verschil proef je niet!
Dieet: Alcohol is een dikmaker. Niet het snoepen wat u tijdens of erna doet… Nee, de alcohol zelf. Alcoholvrije wijn bevat 60% minder calorieën dan alcoholhoudende wijn. Dus ook met een streng dieet kunt u zich prima een smaakvol, alcoholvrij wijntje permitteren.

Hoe wordt wijn alcoholvrij?

Een veelgehoorde opmerking als we over alcoholvrije wijn praten is; “Alcoholvrije wijn? Dat is toch druivensap?” Nou, alcoholvrije wijn is verre van druivensap! Het zijn in de basis heerlijke (normale) alcoholhoudende wijnen die gede-alcoholiseerd worden. Oftewel; echte wijn waar de producent achteraf de alcohol uit verwijdert. Er zijn verschillende manieren om de alcohol uit wijn te halen. Bij veel wijen wordt een zeer moderne techniek gebruikt. De wijnen worden allereerst verwarmd. Absoluut niet gekookt!! Dit horen we wel eens en dit is absoluut niet het geval. Je zou de wijn enorm beschadigen als je het kookt en er zou een vieze smaak achterblijven. Gemiddeld wordt de wijn (in grote vaten) verwarmd tot 25-28 graden celsius. De alcohol begint dan heel licht te verdampen, alsof je een glas wijn in de zon zet. Middels vacuum worden de alcoholdampen aan de vaten met wijn onttrokken. Dit proces wordt drie keer herhaald. Na de derde keer blijft er maximaal 0,5% alcohol in de wijn zitten. Deze 0,5% is een (europees) wettelijk maximum om een drank alcoholvrij te noemen. Vele wijnen bevatten echter veel minder alcohol. In veel gevallen hebben wijnen maximaal 0,05% alcohol.