San Tanaro Passito Appassimento DOC Rosso

Dolcetto en Barbera: a match made in heaven! De eerste wordt liefkozend ook wel ‘de kleine zoete genoemd, wat niets zegt over de zoetheid van de druif, maar van het redelijk lage zuurgehalte in wijnen van deze druif. Dolcetto geeft steevast zachte wijnen met intense fruittonen, laag in de zuren en met zachte tannines. Het is de lokale held in Piemonte die is ontstaan in de heuvels van Langhe, net ten zuiden van het Barolo-gebied. Dolcetto is een gemakkelijke druif om te verbouwen en is de favoriet van veel wijnmakers. In de eerste helft van september is de druif al rijp, twee weken voor zijn collega Barbera, en de opbrengst is gewoon goed. Toch komt men de druif buiten Piemonte amper tegen. Hoe anders is dat met de druif Barbera, die vanwege haar veelzijdigheid in wijnstijlen tot in Australië en Chili te vinden is. Daar gaat de druif veelal solo in de fles, in thuisland Italië wordt Barbera meestal gebruikt in een blend. Wat haar in Piemonte overigens niet minder geliefd maakt. Sterker nog, de druif behoort tot de populairste rassen in de wijnregio in het noordwesten van Italië. Om die reden wordt de fruitige Barbera, die donkere en volle wijnen voorbrengt, ook wel de parel uit Noord-Italië genoemd. Het Romeinse geheim achter grote Italiaanse wijnen Als beide hierboven beschreven druiven de oude Romeinse wijnbereidingstechniek appassimento ondergaan, gebeurt er iets wonderbaarlijks. De van zichzelf fruitige druiven veranderen in ongekend weelderige fruitbommen, die een geconcentreerde, intense en uiterst harmonieuze en fluweelzachte wijn presenteren. Na een late oogst worden de druiven enkele maanden te drogen gelegd. Hierdoor verliezen ze zo’n dertig procent van hun vocht, een hoge concentratie aan suikers en fruitaroma’s blijft achter in de druiven. Dit is het geheim achter de zwoele en weelderige wijnen als Amarone. De techniek heet appassimento, de Italiaanse voor wijnen die van gedroogde druiven zijn gemaakt – volgens de appassimento-methode – is passito. De oude Romeinen pasten deze methode in Valpolicella al toe bij het maken van zwoele en volle wijnen. Dat de techniek nog altijd voor waanzinnig lekkere wijnen zorgt, ook elders in Italië, bewijst deze goudbekroonde San Tanaro Passito Appassimento DOC Rosso.