Hoe lang is wijn houdbaar? Hoe lang kan ik wijn bewaren? Dat is een vraag die je niet zomaar kan beantwoorden. Als het om de houdbaarheid van wijn gaat moeten we eerst onderscheid maken tussen bikvoorbeeld een geopende fles rode wijn en een gesloten fles wijn. In het eerste deel richten we ons wijn die we lang kunnen bewaren en daarna op een geopende fles wijn.

De meeste wijn moet jong gedronken worden

Het overgrote gedeelte van de wijn die in de winkel te koop is moet jong gedronken worden. Deze wijn heeft dus geen lange houdbaarheid. Daarnaast is er een klein gedeelte dat enkele jaren te bewaren is. Wanneer het over het bewaren of de houdbaarheid van wijn gaat, kan het over twee zaken gaan. Ten eerste kan het gaan over hoe lang je een wijn kan bewaren totdat deze niet meer lekker is. Ten tweede kan het ook gaan over de tijd die een wijn nodig heeft om een optimale smaak te krijgen. Van alle wijnen is er een heel klein gedeelte dat lekkerder wordt van bewaren. De houdbaarheid van deze wijn hangt af van de soort druif, klimaat, bodem en bereidingswijze.

Waarom wijn bewaren?

Er kunnen allerlei redenen zijn om een fles wijn te bewaren. Zo kan het gewoon leuk zijn om een fles wijn met een specifiek jaartal te bewaren. Ook kan het zijn dat je een bepaalde fles bijzonder lekker vond en je er een grotere hoeveelheid van koopt. Maar is die wijn houdbaar? Het is dan goed om te weten of het mogelijk is om het drinken van de flessen over een aantal jaren uit te spreiden. Het bewaren van wijn heeft ook nog een anderen reden. Een kleine groep wijnen wordt beter als je ze bewaard. Dit zijn er veel minder dan beginnende wijndrinkers denken. In het verleden werden er meer zware wijnen met veel stugge tannines gemaakt. Het was dan noodzakelijk om de wijnen te bewaren zodat de ronder en zachter werden. Nog anders gezegd: ze werden door het bewaren drinkbaar!

Wat gebeurt er met de wijn?

Als wijn in de fles zit dan vinden er allerlei chemische reactie plaats. Tijdens dit proces veranderen eenvoudig fruitaroma’s in meer complexe ongewone aroma’s. Dit proces wordt voornamelijk gevoed door zuurstof. Door de kurk komt heel langzaam zuurstof bij de wijn. Juist door dit hele langzame proces wordt de wijn langzaam oud en ontwikkeld de meest lekkere en bijzonder aroma’s. Een bewaarwijn is niet per definitie maar wel meestal een rode wijn. Van rode wijn is bekend dat bij het ouderen de fenolen een belangrijke rol spelen. Deze fenolen zijn de looistoffen (tannines) en de kleurstoffen. Ze gaan na verloop van tijd met de zuurstofverbindingen aan die als bezinksel worden afgezet. Dit verklaart waarom oude(re) rode wijnen minder tannineus zijn dan jonge en waarom ze minder rood-blauwe kleurstoffen hebben. Tegelijkertijd gaan de duizenden elementen die bijdragen aan de geur en de smaak van de wijn zowel onderlinge reacties aan als reacties met de fenolen. Hierdoor ontstaan steeds complexere samenstellingen, zo complex dat de term boeket voor het aroma van een gerijpte wijn inderdaad op zijn plaats is.

Hoe lang kun je een gesloten fles normale wijn bewaren?

Hoe lang je een rode of witte wijn kunt bewaren is niet zomaar te zeggen. In de meeste gevallen moet een wijn echt binnen 2 of 3 jaar gedronken worden. Dat betekent dat ze nog goed te drinken zijn. Optimaal is een wijn gewoon binnen één jaar op te drinken. 95% van de wijn is zo gemaakt dat deze direct uit de winkel het lekkerst is.

Welke wijnen kan je goed bewaren?

Er zijn een paar dingen die je mee kunt nemen in de aanschaf bij wijn. Ga er niet vanuit dat je een eenvoudige goedkope flessen wijn lang kunt bewaren. Of het nu rode of witten wijn is, deze flessen zijn echt bedoeld om snel te drinken en zullen snel in kwaliteit achteruit gaan. Je kunt het beste rode wijn bewaren. Denk dan aan wijnen Cabernet Sauvignon, Merlot (of een combinatie tussen deze vier), Pinot Noir, en Syrah. Witte wijn bewaren is ook goed mogelijk. Wijnen die goed blijven, zijn vaak gemaakt van Chardonnay, Riesling en Sémillon. De houdbaarheid van witte wijnen kunnen je verrassen. Niet de tannine maar de zuurtegraad speelt dan een rol. Rode wijn bewaren is een goed idee omdat deze tannines bevat en pigmenten die verhinderen dat de smaak verandert. Witte wijn bevat veel zuren en heeft minder tannines, dit maakt de wijn minder sterk en gevoelig voor verandering in smaak. Versterkte wijnen bevatten veel alcohol en suikers die ervoor zorgen dat de smaak niet verandert. 

Hoe lang je kan je topwijnen bewaren?

Hier is het ook niet makkelijk om één antwoord op te geven. Het hangt namelijk van veel af. Er zijn wijnen uit bekend wijngebieden die wijnen produceren die langer bewaard kunnen worden en ook goed blijven of beter worden. Er zijn wijnen die tientallen bewaard kunnen worden. Denk aan Borolo, een goede witte wijn uit Sauternes, een bijzonder Bourgogne of een krachtige rode wijn uit Bordeaux. Daarnaast zijn versterkte wijnen goed houdbaar. Zo kan een goede rode Port makkelijk tientallen jaren mee gaan.

Dure wijn kopen als ze jong zijn

Wanneer je wijn wilt bewaren en opleggen kan je ze het beste jong kopen. Een goede fles wijn wordt na het bewaren van enkele jaren alleen maar duren. Er zit dus een zeker risico in. De houdbaarheid kan je dus niet helemaal voorspellen. Je kan het beste de wijn jong komen en bewaren en goed bijhouden of de wijn zich ontwikkeld.

Zoete, rode en witte wijn bewaren

Omdat tannine zo’n belangrijke rol speelt in de houdbaarheid is het logischer dat rode wijnen beter houdbaar zijn. In de meeste gevallen gaat het dan om stevige wijnen die veel tannine bevatten. Daarnaast speelt de zoetheid en de hoeveelheid alcohol van de wijn ook een rol. Zoete versterkte wijnen zoals port zijn lange houdbaar. Er zijn ook witte wijnen die je lang kunt bewaren. Normaal gesproken zijn ze minder geschikt omdat ze weinig tannine bevatten. De witte wijnen die wel langer houdbaar zijn hebben vrijwel altijd houdopvoeding gehad. De houdbaarheid van witte wijn heeft daar veel mee te maken omdat het hout stoffen afgeeft die meewerken. Een houtgerijpte witte wijn is dus meestal langer houdbaar dan een fruitige witte wijn. Het contact met het hout en zuurstof zorgt voor een andere samenstelling van de wijn waardoor deze langer te bewaren is.

Wijnstreken

Het is wel helder dat je niet zomaar kan zeggen dat een bepaalde wijnsoort lang houdbaar is. Toch is het wel zo dat er wijnstreken zijn die een reputatie hebben op het gebied van wijnen die lang houdbaar zijn. Er zijn streken die goed houdbare rode wijnen produceren. Ook heb je specifiek wijnstreken die witte wijn maken die je goed kunt bewaren.

Brunello di Montalcino

Brunello di Montalcino

Brunello di Montalcino is misschien wel de beste wijn van Italië. Het is een wijn gemaakt van de druif Sangiovese. Dat is opvallend want het is de enige wijn met dit kenmerk in Toscane. De krachtige smaak van Brunello di Montalcino is uniek. Deze wijnen hebben een...

Barolo

Barolo

Barolo wijn is volgens veel wijnkenners de beste appellation van Italië en dus de beste Italiaanse wijn. Deze rode wijn wordt ook wel de koning van de Italiaanse wijnen genoemd. De beste Barolo wijn brengt de elegantie van de Nebbiolo druif perfect tot uitdrukking. De...

Valpolicella wijnen

Valpolicella wijnen

Valpolicella brengt speciale wijnen voort en is al sinds de Romeinse tijd een beroemde wijnstreek. In de DOC Valpolicella mogen van corvinadruiven, molinaradruiven, en rondinelladruiven vier verschillende soorten wijn worden gemaakt. In volgorde van lichte naar...

Châteauneuf du Pape

Châteauneuf du Pape

De Châteauneuf-du-Pape is een appellatie uit de Rhône vallei. De wijnen uit dit gebied hebben een onberispelijke reputatie. De naam Châteauneuf-du-Pape komt van een beroemd Frans wijndorp gelegen aan de oever van de Rhône. De naam Châteauneuf-du-Pape komt voort uit...

Sauternes

Sauternes

Sauternes en Barsac zijn twee wijngebieden in het zuiden van de Graves in Bordeaux. In deze gebieden worden heerlijke exlcusieve zoete witte wijnen geproduceerd. De wijnen worden hier gemaakt van de Sémillon en Sauvignon blanc met edele rotting, veroorzaakt door de...

Saint Emilion Grand Cru

Saint Emilion Grand Cru

Saint-Émilion Grand Cru, gelegen in de Bordeaux-regio van Frankrijk, is synoniem geworden met de kunst van het wijnmaken op zijn best. Deze wijn staat bekend om zijn verfijning, elegantie en uitstekende smaken, en is een ware schat voor liefhebbers van rode wijn.Saint...

Port wijn

Port wijn

Port of porto (Belgisch-Nederlands) is een versterkte wijn uit Portugal, met een alcoholgehalte tussen 18 en 20 procent. Het is een typische zoete rode, witte of rosé wijn, geserveerd als aperitief of als dessertwijn. Tegenwoordig wordt overal ter wereld versterkte...

Houdbare wijnen

HeH

Hoe lang kan je een geopende fles wijn bewaren?

Wijn is altijd in ontwikkeling. Een geopende fles wijn ontwikkelt nog sneller. Dit geldt voor zowel rode als witte wijn. Wanneer je een fles wijn openmaakt dan versnel je dat proces. Wanneer er meer zuurstof bij de geopende fles wijn komt zal deze langzaam zuur worden. Eigenlijk moet je er vanuit gaan dat een fles wijn maximaal 2 tot 3 dagen bewaard kan worden. Witte wijn doorgaans iets korter dan rode. Ook hier speelt de soort wijn nog een rol. Een lichte fruitige wijn zal deze smaak en reuk sneller verliezen dan een krachtige rode wijn bijvoorbeeld.

Proces vertragen

Er zijn drie manieren om het proces van verzuren vertragen. Het maakt namelijk uit hoe je een geopende wijn hebt bewaard. Een goede oplossing is om met een vacuümpomp de wijn vacuüm af te sluiten. Dit zorgt voor een duidelijke vertraging en een langere houdbaarheid van wijn. Wat ons betreft kan je dan de houdbaarheid rode wijn en de houdbaarheid witte wijn een paar dagen verlengen. Daarnaast moet je wijn op een koele plek bewaren zonder licht. Deze factoren helpen bij het verlengen van de houdbarheid.

Wanneer is de wijn niet meer goed

Wanneer moet je een wijn weggooien? Dat is aan jezelf natuurlijk. Wanneer je het geen probleem vindt dat je wijn iets zuurder wordt dan hoef je je geen zorgen te maken over je gezondheid. De wijn wordt steeds zuurder maar schadelijk is dat niet.

Mousserende wijn bewaren

Mousserende wijn is een lekker aperitief of mooie toevoeging aan een diner. Een veel gestelde vraag is hoe lang je bubbelende wijn bewaard. Wij raden aan dat je ze binnen 2 jaar na botteling opdrinkt. Champagnes, aangezien ze van hogere kwaliteit zijn, kunnen langer bewaard worden en ontwikkelen zich nog goed in de fles. Dus als je een mooie fles Champagne hebt, hoeft dat niet gelijk op te drinken. Wat je wel moet doen is ervoor te zorgen dat de fles goed gekoeld blijft, onder in de koelkast of in een koele, donkere kast. Als je wijn met bubbels goed bewaart kan het 3-5 jaar (of soms langer) goed blijven. Kunstmatige mousserende wijnen bewaren niet zo lang, ongeveer 6 maanden tot een jaar, dus die moet je sneller opdrinken. 

 

bewaartijd rode wijn
bewaartijd witte wijn
hoelang kan je wijn bewaren